Skip to main content

Να τελειώσει το παραμύθι της τουρκοϊσραηλινής ρήξης

Γιατί γεγονότα και στοιχεία δείχνουν ότι τα περί σύγκρουσης Τουρκίας και Ισραήλ κατασκευάζονται μόνο για να πέφτει στάχτη στα μάτια.
Έχουμε στηρίξει, κατά τα τελευταία χρόνια, μέρος της εξωτερικής πολιτικής μας στη συνεργασία με το Ισραήλ, ακόμη και τη στρατιωτική. Δεν γνωρίζω τι είδους εγγυήσεις έχουμε πάρει ώστε να μιλάμε επ’ αυτού μετά βεβαιότητας, εκείνο όμως που γνωρίζω είναι ότι έγιναν μεν γνωστά τι δίνουμε, αλλά δεν γνωρίζω τι παίρνουμε.
 
Η αλήθεια είναι πως ο πρώην υπουργός Ενέργειας κ. Μανιάτης, κατά διαστήματα μάς τόνωνε το ηθικό, κάνοντας λόγο ακόμη και για κατασκευή αγωγού (Ισραήλ-Κύπρος-Ελλάδα), με τον υπογραφόμενο να απορεί, επειδή οι πληροφορίες ήσαν εντελώς αντίθετες.
 
Κατ’ αρχάς, οι δύο εκπρόσωποι των εταιριών που ανέλαβαν την άντληση, βρίσκονταν σε συνεχή επαφή με τους εκπροσώπους Ενέργειας της Τουρκίας για την κατασκευή αγωγού μέσω αυτής. Συμπτωματικώς, και οι δύο πλευρές (εταιριών και Τουρκίας) απαρτίζονται από διαπραγματευτές εβραϊκής καταγωγής.
 
Ως προς τον αναγγελθέντα από τον κ. Μανιάτη αγωγό, τι αέριο θα φέρει (πέραν του ότι το κόστος είναι απαγορευτικό, αλλά και ο αγωγός μέσα στη θάλασσα δεν παρέχει ασφάλεια από τρομοκρατικές πράξεις - απεναντίας), αφού ήδη από τον παρελθόντα Οκτώβριο η ισραηλινή Κνεσέτ αποφάσισε να προμηθεύει το αέριο περί ού γίνεται λόγος, στην Ιορδανία και Αίγυπτο; Και αν κάτι περισσέψει, θα φεύγει από την Αίγυπτο στην Ευρώπη, υγροποιημένο.
 
Γι’ αυτό άλλωστε εγκαταλείφθηκε η ιδέα κατασκευής στην περιοχή Βασιλικού της Κύπρου τερματικού σταθμού, λόγω του ότι μόνο του το κυπριακό αέριο δε αρκεί να αποσβέσει το έργο, ύψους 12 δισ. ευρώ.
 
Ως προς δε την υποτιθέμενη κρίση στις σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ, τα παρακάτω στοιχεία αρκούν για να βγουν συμπεράσματα. Τα είχε συγκεντρώσει από τον τουρκικό Τύπο, ο τουρκολόγος κ. Ν. Χειλαδάκης:
 
- Μόλις δυο εβδομάδες μετά από την ισραηλινή επίθεση στο Mavi Marmara, όπου βρήκαν το θάνατο οι Τούρκοι ακτιβιστές, η Τουρκία άρει το βέτο της στο Ισραήλ για να γίνει μέλος του ΟΑΣΑ. Ενώ την ίδια περίοδο η τουρκική βουλή ψηφίζει νόμο που προωθεί την βελτίωση των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ.
- Στις 14 Ιουνίου του 2010, ενώ ο κ. Ερντογάν για άλλη μια φορά κατέκρινε δημόσια με έντονο ύφος το Ισραήλ, η τουρκική κυβέρνηση έκανε γνωστό ότι η Τουρκία είναι ο κύριος προμηθευτής του Ισραήλ σε φυσικό αέριο. Την ίδια χρονιά γίνεται γνωστό πως στην μεγάλη νατοϊκή βάση ραντάρ στην περιοχή Kurecik, κοντά στην πόλη Μαλάτεια, είχαν άμεση πρόσβαση οι Ισραηλινοί.
- Στις 26 Δεκεμβρίου του 2012 η Τουρκία άρει το βέτο της για την συμμετοχή του Ισραήλ σε νατοϊκές ασκήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.
- Στις 10 Ιουνίου του 2013, ο αρχηγός της MOSSAD, πραγματοποιεί μυστική επίσκεψη στην Άγκυρα όπου συναντάται με τον αρχηγό της ΜΙΤ. Η συνάντηση αυτή συνδυάστηκε με τα γεγονότα του Πάρκου Γκεζί, που είχαν εκραγεί τότε στην Τουρκία. Όπως αναφέρεται, ο αρχηγός της MOSSAD είχε στην «τσάντα» του «έξυπνους» τρόπους αντιμετώπισης των Τούρκων διαδηλωτών από την ΜΙΤ.
- Καθόλο το 2013 ο τουρκικός εναέριος χώρος ήταν ανοιχτός για τα ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη για να πραγματοποιούν επιθέσεις στο συριακό έδαφος, ενώ σύμφωνα με τον ρωσικό τύπο, οι Ισραηλινοί είχαν χρησιμοποιήσει τουρκικά αεροδρόμια για να πραγματοποιήσουν τον βομβαρδισμό που είχαν κάνει τότε στις αποθήκες οπλικών συστημάτων στην πόλη της Λατάκειας της Συρίας. Όπως αποκάλυψε το αραβικό περιοδικό, El Minor, μια εβδομάδα πριν γίνει ο βομβαρδισμός αυτός, εκπρόσωπος της ΜΙΤ, της μυστικής υπηρεσίας του Κατάρ και εκπρόσωπος του λεγόμενου «Απελευθερωτικού Στρατού της Συρίας», είχαν μυστική συνάντηση στο Ισραήλ για να προετοιμαστούν κατάλληλα οι βομβαρδισμοί αυτοί.
- Παρά τις υποτιθέμενες τεταμένες σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία, δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Zaman, στις 19/7/2014, αποκάλυπτε ότι οι εμπορικές συναλλαγές τον δυο χωρών έχουν παρουσιάσει τεράστια άνοδο τους τελευταίους μήνες με σαφείς τάσεις νέας ανόδου για το επόμενο χρονικό διάστημα.
- Τέλος, είναι κοινό μυστικό ότι η Τουρκία είναι ο μεγάλος προμηθευτής σε καύσιμα του Ισραήλ για να μπορούν τα ισραηλινά αεροπλάνα να πραγματοποιούν τις επιθέσεις τους στην λωρίδα της Γάζας.
 
Αν δεν αρκούν όλα αυτά τα γεγονότα για συμπεράσματα, υπάρχουν πολλά ακόμη.
 
Ο Μακεδών

ZENITH