Skip to main content

«Ναι μεν αλλά» από τους φορείς της Βόρειας Ελλάδας για τις εξαγγελίες Παπανδρέου

Καταρχήν θετική είναι η ανταπόκριση των οικονομικών φορέων της Βορείου Ελλάδος στα μέτρα που εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός, ωστόσο ζητούν επιτακτικά την εξειδίκευση και άμεση εφαρμογή τους.
του Αλέξανδρου Μητάκη
mitakis@voria.gr

Θετικής ανταπόκρισης τυγχάνουν καταρχήν τα μέτρα  που παρουσίασε κατά την ομιλία του στο Ζάππειο ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, από τους οικονομικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας, οι πρόεδροι των οποίων ωστόσο αναμένουν με αγωνία την εξειδίκευση των εξαγγελιών και κυρίως την εφαρμογή τους.

Προς τη σωστή κατεύθυνση κινούνται οι προθέσεις του κ. Παπανδρέου, ωστόσο με βάση διεθνή κριτήρια, δεν χαρακτηρίζονται καινοτόμες και αφορούν αυτονόητα μέτρα, τα οποία θα έπρεπε ήδη να εφαρμόζονται στην Ελλάδα, δηλώνει στη Voria.gr ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, Βασίλης Θωμαΐδης.

Αυτό που αναμένει ο κ. Θωμαΐδης είναι η άμεση εξειδίκευση των μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός. «Όλο το παιχνίδι παίζεται στην εξειδίκευση των μέτρων» δήλωσε, εκφράζοντας ωστόσο την αγωνία και την ανησυχία του κλάδου των εξαγωγέων για το πόσο άμεσα μπορούν να εφαρμοστούν.

Παράλληλα, ο κ. Θωμαΐδης υπογραμμίζει πως οι Έλληνες εξαγωγείς είναι υπέρμαχοι της πάταξης της φοροδιαφυγής, καθώς με αυτό το μέτρο θα επικρατήσει αίσθημα δικαίου στον επιχειρηματικό χώρο.

Παρά τα μέτρα που παρουσίασε ο πρωθυπουργός, ο κ. Θωμαΐδης τονίζει πως «κύριο μέλημα της νέας κυβέρνησης θα πρέπει να είναι η διατήρηση μιας σχετικής ευρωστίας της υπάρχουσας επιχειρηματικής δομής, καθώς οι περισσότερες επιχειρήσεις βρίσκονται στη μέγγενη των δανειακών τους υποχρεώσεων». Ο ίδιος σημειώνει πως κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί με τη διευκόλυνση στην αναχρηματοδότηση, ενώ εάν το μέτρο του «ταμείου αναχρηματοδότησης» που πρότεινε ο κ. Παπανδρέου γίνει με πρακτικό τρόπο, τότε κινείται προς την σωστή κατεύθυνση.

Θετικά κρίνει τα μέτρα που εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός, ο πρόεδροςτου Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Ζορπίδης,μιλώντας στη Voria.gr.  

«Για να μπορέσει να κρατηθεί όρθιο τοκράτος τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, θα πρέπει να γίνουν άμεσακαι προς όλες τις κατευθύνσεις. Είναι ωστόσο αρκετά για την ανάκαμψητης οικονομίας», δήλωσε ο κ. Ζορπίδης.

Την ίδια άποψη συμμερίζεται και ο πρόεδρος του Εμπορικού καιΒιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), Δημήτρης Μπακατσέλος,δηλώνοντας στη Voria.gr πως «τα μέτρα κινούνται προς τη σωστήκατεύθυνση, ωστόσο περιμένουμε την εφαρμογή τους».

Σε αναμονή εξειδίκευσης και εφαρμογής των μέτρων βρίσκεται ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), όπως δηλώνει στη Voria.gr ο πρόεδρος, Νίκος Πέντζος. «Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι μέσα σε τρεις μήνες θα παρουσιάσει έργο. Περιμένουμε να το τηρήσει», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Χρειάζονται και άλλα μέτρα, που να αφορούν κυρίως στο συμμάζεμα στο Δημόσιο», υπογραμμίζει στη Voria.gr ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκη, Σωτήρης Μαγόπουλος.

«Το μέτρο της διευκόλυνσης ίδρυσης επιχειρήσεων μάς βρίσκει απόλυτα σύμφωνους, ωστόσο περιμένουμε την εξειδίκευσή του», δηλώνει ο κ. Μαγόπουλος, συμπληρώνοντας πως τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός θα λειτουργήσουν θετικά στις διεθνείς αγορές, ενώ εάν μέσα σε τρεις μήνες δεν προχωρήσει η εφαρμογή τους, «θα βρεθούμε σε ακόμη χειρότερη θέση. Δεν πρέπει η κυβέρνηση να επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος».

ZENITH