Skip to main content

Ναι μεν αλλά για τα stress test από Morgan Stanley

Θετικά κρίνει καταρχήν η Morgan Stanley την απόφαση της ΕΕ να υποβάλλει τις ευρωπαίκές τράπεζες σε stress test, χαρακτηρίζοντας την εν λόγω κίνηση «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», αν και συμπληρώνει ό
Θετικά κρίνει καταρχήν η Morgan Stanley την απόφαση της ΕΕ να υποβάλλει τις ευρωπαίκές τράπεζες σε stress test, χαρακτηρίζοντας την εν λόγω κίνηση «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», αν και συμπληρώνει ότι διακρίνει μια σειρά κινδύνων.

Στην τελευταία της έκθεση η τράπεζα σημειώνει πως τα τεστ αντοχής δεν είναι ακραία και συμφωνεί με την ευρεία κλίμακα στην οποία η ΕΕ αποφάσισε να εφαρμόσει τα τεστ.

«Θεωρούμε ότι η επιβολή των τεστ είναι εύλογη για την αποτροπή μιας διπλής ύφεσης έως τα τέλη του 2011. Θετικό θεωρούμε επίσης το γεγονός ότι με τα τεστ θα εκτιμηθεί ο βαθμός εξάρτησης από τα κρατικά μέτρα στήριξης», επισημαίνεται στην έκθεση.

Ωστόσο στη συνέχεια σημειώνεται: «Παρότι θεωρούμε θετικό το ότι τα τεστ της ΕΕ στοχεύουν στην αντιμετώπιση του κινδύνου χώρας, δεν είναι καθόλου σαφές πώς ακριβώς θα γίνει αυτό».

Εντοπίζουν, δε, σειρά αδυναμιών, επισημαίνοντας την έλλειψη επαρκών πληροφοριών:

(α) για το επίπεδο των σωρευτικών ζημιών από δάνεια ανά χώρα
(β) για το ελάχιστο ενδεικτικό επιτόκιο (hurdle rate)
(γ) για το πώς η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Αρχών Τραπεζικής Εποπτείας (CEBS) θα αξιολογήσει τον κίνδυνο χώρας (βάσει εμπορικού χαρτοφυλακίου ή συνολικού χαρτοφυλακίου κρατικών τίτλων)
(δ) για το κατά πόσο θα υπάρχει διαφάνεια στα στοιχεία των τραπεζών
(ε) για τα μέτρα που εφαρμόζονται σχετικά με την κεφαλαιακή επάρκεια.

Όπως αναφέρουν κλείνωντας οι αναλυτές, ευελπιστούν τα τεστ να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη και να περιορίσουν την αβεβαιότητα.

ZENITH