Skip to main content

«Ναι» στην άρση του καμποτάζ απο τα Επιμελητήρια

Υπέρ της χωρίς όρους άρσης του καμποτάζ τάσσονται τα σημαντικότερα Επιμελητήρια σε κοινή τους ανακοίνωση, θεωρώντας ότι το μέτρο αυτό θα συμβάλλει σημαντικά στην προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας τη
Υπέρ της χωρίς όρους και προϋποθέσεις άρσης τoυ καμποτάζ τάσσονται το Ναυτικό Επιμελητήριο, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο και η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος σε κοινή τους ανακοίνωση, θεωρώντας ότι το μέτρο αυτό θα συμβάλλει σημαντικά στην προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας της χώρας.

Τα Επιμελητήρια ζητούν να αλλάξει η μέχρι σήμερα πολιτική, η οποία έχει ως συνέπεια να επωφελούνται περισσότερο από την κρουαζιέρα άλλες Μεσογειακές Χώρες και έτσι να στερείται η χώρα μας εσόδων και χιλιάδων θέσεων εργασίας που θα δημιουργούσε η απελευθέρωση τής κρουαζιέρας.

Στην ανακοίνωσή τους υπογραμμίζεται ότι η διαφαινόμενη υπό όρους και προϋποθέσεις αδειοδότηση, την οποία προωθεί η κυβέρνηση, θα επιφέρει πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα του κλάδου των κρουαζιερόπλοιων, και ουσιαστικά θα αποτρέψει την αποκόμιση ωφελειών για την Ελλάδα.

Μάλιστα τονίζεται ότι η ιδιομορφία του ελληνικού νομοθετικού πλέγματος που αφορά στην κρουαζιέρα και τα κρουαζιερόπλοια, ευθύνεται για τη συρρίκνωση του αριθμού των ελληνικών κρουαζιερόπλοιων, στέρησε τη χώρα από πολύτιμα έσοδα και δεν προστάτευσε τις θέσεις εργασίας, για τη διατήρηση των οποίων υποτίθεται ότι συντάχθηκαν τα εν λόγω νομοθετήματα.

Η διαφαινόμενη επιβολή αυτών των όρων, τονίζουν τα επιμελητήρια, δεν προκύπτει από άλλη σκοπιμότητα πέραν της υποτιθέμενης εξασφάλισης θέσεων εργασίας, πολύ συγκεκριμένων ειδικοτήτων ξενοδοχειακού, ως επί το πλείστον, προσωπικού. Πρέπει να σημειωθεί ότι 1.100 άξιοι Έλληνες αξιωματικοί ήδη στελεχώνουν ξένης σημαίας κρουαζιερόπλοια, ως αποτέλεσμα ελεύθερης επιλογής μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών, που δεν αποτελεί προϊόν οιουδήποτε κανονισμού ή διατάξεως υποχρεωτικής ναυτολόγησης.

Τέλος, τα επιμελητήρια εκτιμούν ότι το ελάχιστο ετήσιο όφελος που θα προέκυπτε για τη χώρα υπερβαίνει το ποσό των 1,16 δισ. ευρώ και δημιουργεί τουλάχιστον 15.000 νέες θέσεις εργασίας. Επιστημονική μελέτη αποδεικνύει ότι κάθε δαπάνη 1 εκατ. ευρώ από τον κλάδο της κρουαζιέρας, δημιουργεί πολλαπλάσια επιχειρηματική παραγωγή 2,7 εκατ. ευρώ και 22 νέες θέσεις εργασίας.

ZENITH