Skip to main content

«Ναι» στις περικοπές στο δημόσιο ψηφίζουν οι επιχειρηματίες

Το 59% των επιχειρήσεων της Θεσσαλονίκης κρίνει θετικά το μέτρο της περικοπής των επιδομάτων εορτών και αδείας στους δημοσίους υπαλλήλους. Ωστόσο, το 66% δηλώνει κατά της επέκτασης του μέτρου στον ιδι
Έξι στις δέκα επιχειρήσεις (59%) κρίνουν ως θετικό ή μάλλον θετικό το μέτρο της περικοπής μέρους των επιδομάτων εορτών και αδείας στους δημοσίους υπαλλήλους. Ωστόσο, δύο στις τρεις (66%) επιχειρήσεις δηλώνουν ότι διαφωνούν με την επέκταση της ισχύος του παραπάνω μέτρου στον ιδιωτικό τομέα. Αυτά δείχνει, μεταξύ άλλων, έρευνα του ΕΒΕΘ για τα νέα φορολογικά και οικονομικά μέτρα, στην οποία συμμετείχαν 269 επιχειρήσεις - μέλη του Επιμελητηρίου από όλους τους κλάδους δραστηριότητας. 

Ταυτόχρονα, το 57% των επιχειρήσεων αναμένει μείωση (22% σημαντική και 35% ελαφρά) του κύκλου εργασιών τους κατά το επόμενο χρονικό διάστημα, ως συνέπεια του μέτρου της περικοπής μέρους των επιδομάτων εορτών και αδείας στον δημόσιο τομέα, ενώ το 38% δηλώνει ότι μάλλον δεν θα επηρεαστεί ο τζίρος τους από το εν λόγω μέτρο.

Η αύξηση του ΦΠΑ

Η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στον κύκλο εργασιών, εκτιμούν περίπου δύο στις τρεις (63%) επιχειρήσεις, ενώ το 35% δηλώνει ότι δεν προβλέπει αρνητικές επιπτώσεις στον κύκλο εργασιών λόγω της αύξησης του ΦΠΑ. Μεταξύ όσων δηλώνουν ότι δεν προβλέπουν αρνητική επίδραση του μέτρου στον τζίρο τους, το 56% θεωρεί ότι η αύξηση είναι μικρή και δεν πρόκειται να γίνει αισθητή, μία στις τρεις (33%) δηλώνει αποφασισμένη να απορροφήσει η ίδια την αύξηση του ΦΠΑ και να μην τη μετακυλήσει στους πελάτες της, ενώ το 9% αναμένει από τους προμηθευτές τους να απορροφήσουν την αύξηση.

Οι αποδείξεις

Η μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων (67%) επικροτεί την σύνδεση του αφορολογήτου με τη συλλογή αποδείξεων, καθώς θεωρεί ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα συμβάλλει στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Θετικά αντιμετωπίζεται από τη συντριπτική πλειοψηφία (79%) και το μέτρο της επιβολής έκτακτης εισφοράς ύψους 1% στα εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ, ενώ αντίστοιχο ποσοστό (74%) συμφωνεί και με την καθιέρωση πάγιου συστήματος ρύθμισης οφειλών προς όλους τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

Οι ενστάσεις

Ισχυρές ενστάσεις διατυπώνει ο επιχειρηματικός κόσμος για το μέτρο της χρήσης πιστωτικής κάρτας ή δίγραμμης τραπεζικής επιταγής ή ηλεκτρονικής συναλλαγής μέσω τραπέζης για κάθε συναλλαγή άνω των 1.500 ευρώ μεταξύ ιδιωτών και επιχειρήσεων ή μεταξύ επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, επτά στις δέκα (70%) επιχειρήσεις θεωρούν ότι το συγκεκριμένο μέτρο είτε δεν είναι εφαρμόσιμο (42%), είτε είναι μεν εφαρμόσιμο, αλλά δεν θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής (28%). Μόλις το 28% των επιχειρήσεων του δείγματος θεωρούν ότι το μέτρο και είναι εφαρμόσιμο και θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

«Βλέπουν» νέα μέτρα

Μόλις το 10% των επιχειρήσεων θεωρούν ότι τα  μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση είναι και επαρκή και αποτελεσματικά, ενώ το 43% θεωρεί ότι, παρά το ότι τα μέτρα είναι αποτελεσματικά, θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα στο επόμενο χρονικό διάστημα και το 40% δηλώνει ότι τα μέτρα της κυβέρνησης είναι και αναποτελεσματικά και ανεπαρκή. Ταυτόχρονα, η μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων (66%) κρίνει αρνητικά τη μέχρι στιγμής πολιτική της κυβέρνησης σε θέματα ανάπτυξης. Οι θετικές κρίσεις για την μέχρι στιγμής αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης περιορίζονται στο 10%, ενώ το 22% τηρεί ουδέτερη στάση απέναντι στις επιδόσεις της κυβέρνησης στον αναπτυξιακό τομέα.

Οι τράπεζες

Στο χαμηλότερο σημείο της τελευταίας διετίας (42% έναντι 48% τον Απρίλιο του 2009 και 47% το Δεκέμβριο του 2008) βρίσκεται ο βαθμός ικανοποίησης των επιχειρήσεων από την αντιμετώπισή τους από το τραπεζικό σύστημα, ενώ ανοδικές τάσεις καταγράφονται και στο ποσοστό των επιχειρήσεων που δηλώνουν ότι οι σχέσεις τους με τις τράπεζες επιδεινώθηκαν  το τελευταίο διάστημα (26%  έναντι 23% τον Ιούλιο 2009) μετά την σημαντική βελτίωση που είχε παρατηρηθεί (35% τον Απρίλιο 2009 και 23% το Δεκέμβριο 2008).

ZENITH