Skip to main content

Ναι των Οικολόγων για συνεργασίες σε δήμους

Σε ευρύτερες συνεργασίες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές στη βάση προγραμματικών συμφωνιών και με στόχο τις πράσινες πολιτικές στοχεύουν οι Οικολόγοι Πράσινοι.
Ολοκληρώθηκε το 7ο τακτικό συνέδριο των Οικολόγων Πράσινων με την ομόφωνη υιοθέτηση της πολιτικής απόφασης, τη διαμόρφωση της στρατηγικής για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και την εκλογή των νέων οργάνων του κόμματος. Ειδικότερα για το θέμα των αυτοδιοικητικών εκλογών αποφασίστηκε να επιδιωχθούν ευρύτερες συνεργασίες στη βάση προγραμματικών συμφωνιών και με στόχο τις πράσινες πολιτικές.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά στις αυτοδιοικητικές εκλογές, οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν θέσει τους εξής στόχους:

- Προτεραιότητα τα ανεξάρτητα αυτοδιοικητικά σχήματα για πράσινες πολιτικές

- Ευρύτερες συνεργασίες με βάση προγραμματικές συμφωνίες

- Όχι προνομιακές σχέσεις σε κεντρικό επίπεδο με ένα κόμμα

- Δήμοι πρότυπα πράσινης πολιτικής

- Πράσινοι συνδυασμοί σε όλες τις περιφερειακές εκλογές ή συνεργασίες με επίκεντρο πράσινες προτάσεις

Όπως σημειώνεται στην απόφαση του Συνεδρίου, η στρατηγική θα ακολουθήσει τους παρακάτω άξονες:

- Υποστήριξη αυτόνομων πράσινων σχημάτων στις Περιφέρειες και ιδιαίτερα σε Περιφέρειες που η πολιτική θέση των Οικολόγων Πράσινων είναι αντίθετη με το σύνολο των άλλων πολιτικών δυνάμεων της περιοχής για θέματα βιωσιμότητας.

- Διερεύνηση πολιτικής συμφωνίας (πάντα με την καταρχήν συμφωνία των Περιφερειακών Οργανώσεών των ΟΠ και στη βάση Προγραμματικών Συμφωνιών) για μια σειρά Περιφερειών με όσο το δυνατόν ισότιμη εκπροσώπηση.

- Συνεκτίμηση δύο κυρίως πολιτικών παραμέτρων στους κεντρικούς Δήμους: α) δυνατότητες για δημιουργία συμμαχίας που θα επιφέρει πραγματικές αλλαγές στη διοίκηση του Δήμου ή β) κατάθεση πρότασης των ΟΠ για το Δήμο. Προνομιακοί συνομιλητές δεν υπάρχει λόγος να υπάρχουν αν δεν υφίσταται ο στόχος της διαχείρισης.

- Ανάδειξη των καταλληλότερων συμμαχιών με κριτήριο τοπικούς ή συνολικούς στόχους για βιωσιμότητα, κοινωνική αλληλεγγύη, άμεση δημοκρατία και διαφάνεια, στους Δήμους που οι ΟΠ δεν έχουν ισχυρή οργανωτική συγκρότηση.

Εξάλλου, το Συνέδριο των Οικολόγων Πράσινων εξέλεξε 9 μέλη του Πανελλαδικού Συμβουλίου του κόμματος (5 από την Αττική και 4 από την υπόλοιπη Ελλάδα), με τα οποία συμπληρώθηκε το 35μελές αυτό όργανο του κόμματος. Τα άλλα 25 μέλη του ΠΣ είχαν εκλεγεί τις προηγούμενες εβδομάδες από τις περιφερειακές συνδιασκέψεις των Οικολόγων Πράσινων ανά την Ελλάδα. Στη συνέχεια συνήλθε το ΠΣ και εξέλεξε τη νέα Εκτελεστική Γραμματεία του κόμματος, στην οποία αλφαβητικά μετέχουν οι εξής: Ελεάνα Ιωαννίδου, Ιωάννα Κοντούλη, Τάσος Κρομμύδας, Μ. Πετράκος, Γιάννης Παρασκευόπουλος, Γιάννης Τσιρώνης (τακτικά μέλη), Φίλιππος Δραγούμης, Νίκος Μυλωνάς (αναπληρωματικά μέλη).

ZENITH