Skip to main content

Ναυάγιο στο Eurogroup - Το κείμενο που απέρριψε η Ελλάδα (φωτο)

Ποια είναι τα δύο επίμαχα σημεία του κειμένου που απορρίφθηκε από την ελληνική αντιπροσωπεία. «Προσπαθούν να επαναφέρουν το μνημόνιο» λένε κυβερνητικοί κύκλοι

Σε ναυάγιο οδηγήθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup, μετά την άρνηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη να δεχθεί το προσχέδιο που τέθηκε στο τραπέζι της συζήτησης από τον Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Το ένα επίμαχο σημείο είναι η αναφορά για αίτημα «6μηνης τεχνικής παράτασης του τρέχοντος προγράμματος σαν ένα μεταβατικό βήμα. Αυτό θα γεφυρώσει τον χρόνο προκειμένου οι ελληνικές αρχές και το Eurogroup να εργαστούν σε μια νεότερη (follow-up) συμφωνία». Το άλλο είναι η αναφορά ότι η Ελλάδα δεσμεύεται  να «απέχει από κάθε μονομερή δράση ή ενέργεια και θα εργαστεί σε στενή συμφωνία με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους, ιδιαίτερα στον τομέα της φορολογικής πολιτικής, των ιδιωτικοποιήσεων, των μεταρρυθμίσεων της αγοράς εργασίας, στον οικονομικό τομέα και στο συνταξιοδοτικό».

Ουσιαστικά, δηλαδή, οι εταίροι αφενός θεωρούν ότι η Ελλάδα πρέπει να ζητήσει 6μηνη παράταση, έστω κι αν κάνουν λόγο για «τεχνική παράταση», και αφετέρου επιδίωξαν να υποχρεώσουν τη νέα ελληνική κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην παραμικρή μονομερή ενέργεια σε θέματα ιδιωτικοποιήσεων,  μεταρρυθμίσεων της αγοράς εργασίας και στο συνταξιοδοτικό, που αποτελούν κόκκινες γραμμές για την ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, στο Eurogroup παρουσιάστηκε ως βάση συζήτησης ένα κείμενο που αποτελεί ριζική υπαναχώρηση από την κοινή ανακοίνωση του κ. Ντάισελμπλουμ με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, την προηγούμενη Πέμπτη.

«Η επιμονή ορισμένων κύκλων να εφαρμόσει η νέα ελληνική κυβέρνηση το Μνημόνιο είναι παράλογη και μη αποδεκτή. Η υλοποίηση του μνημονιακού προγράμματος "έφυγε" από το τραπέζι στη Σύνοδο Κορυφής. Όσοι την επαναφέρουν χάνουν το χρόνο τους. Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία σήμερα», συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές.]

Στο κείμενο που απορρίφθηκε αναφέρονται τα εξής (οι σημειώσεις στο έγγραφο είναι του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γ.Βαρουφάκη, ο οποίος έχει κυκλώσει τη φράση «τρέχον πρόγραμμα»):

«Οι ελληνικές αρχές κατέστησαν σαφές ότι σκοπεύουν να ολοκληρώσουν επιτυχώς το πρόγραμμα λαμβάνοντας υπ' όψιν τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης. Σκοπεύουμε να κάνουμε την καλύτερη χρήση της υπάρχουσας ευελιξίας όπως αυτή έχει οικοδομηθεί στο παρόν πρόγραμμα. Οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την σταθερή τους δέσμευση να απέχουν από κάθε μονομερή δράση ή ενέργεια και θα εργαστούν σε στενή συμφωνία με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους, ιδιαίτερα στον τομέα της φορολογικής πολιτικής, των ιδιωτικοποιήσεων, των μεταρρυθμίσεων της αγοράς εργασία, στον οικονομικό τομέα και στο συνταξιοδοτικό.

»Οι ελληνικές αρχές δεσμεύθηκαν να διασφαλίσουν τα απαραίτητα δημοσιονομικά πλεονάσματα και χρηματοδοτήσεις προκειμένου να εγγυηθούν τη βιωσιμότητα του χρέους σε ευθεία γραμμή με τους στόχους που συμφωνήθηκαν το  Νοέμβριο του 2012 στη σχετική ανακοίνωση του Eurogroup. Επιπλέον κάθε νέο μέτρο θα πρέπει να χρηματοδείται και να μην βάζει σε κίνδυνο την οικονομική σταθερότητα».

»Σε αυτή τη βάση οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ζητήσουν 6μηνη τεχνική παράταση του τρέχοντος προγράμματος σαν ένα μεταβατικό βήμα. Αυτό θα γεφυρώσει τον χρόνο προκειμένου οι ελληνικές αρχές και το Eurogroup να εργαστούν σε μια νεότερη (follow-up) συμφωνία».

Image
Ναυάγιο στο Eurogroup - Το κείμενο που απέρριψε η Ελλάδα (φωτο)

Image
Ναυάγιο στο Eurogroup - Το κείμενο που απέρριψε η Ελλάδα (φωτο)

ZENITH