Skip to main content

ΝΔ: Έωλες οι θριαμβολογίες για την πορεία της οικονομίας

Οξεία κριτική στην κυβέρνηση με αφορμή τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τα δημόσια έσοδα, άσκησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Οξεία κριτική στην κυβέρνηση με αφορμή τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τα δημόσια έσοδα, άσκησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σε δήλωσή του ο αναπληρωτής υπεύθυνος του τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας, κάνει λόγο για απουσία αναπτυξιακής στρατηγικής από την πλευρά της κυβέρνησης, αφού όπως επισημαίνει σε σύντομο διάστημα η δήθεν λογιστική υπέρβαση των στόχων, έγινε υστέρηση.

«Για άλλη μια φορά, οι θριαμβολογίες της Κυβέρνησης αποδείχθηκαν ψεύτικες, έωλες και βραχύβιες», επισημαίνει και συνεχίζει: «Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, σε ταμειακή βάση, η μείωση του ελλείμματος από 42% στο 1ο εξάμηνο του 2010, έγινε 32% το 1ο επτάμηνο. Ειδικότερα, τα έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού, αυξήθηκαν μόλις κατά 4,1% το 1ο επτάμηνο του 2010, έναντι αύξησης 6,7% το 1ο εξάμηνο (και στόχο για ετήσια αύξηση 13,7%)».

Τον Ιούλιο τα έσοδα μειώθηκαν κατά, περίπου 7%, σημειώνει, τονίζοντας ότι η πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού επιβεβαιώνει ότι η φορολογική καταιγίδα της Κυβέρνησης είναι καταστροφική για τα δημόσια έσοδα.

«Βιομηχανία και οικοδομή είναι σε ελεύθερη πτώση ενώ τα ΄΄λουκέτα΄΄ πολλαπλασιάζονται, περίπου 15% των επιχειρήσεων, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ», συμπληρώνει.

«Το καθαρό αποτέλεσμα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων είναι σχεδόν 2 δισ. ευρώ το 1ο επτάμηνο του 2010 χαμηλότερο από πέρυσι (ή -34%) αποδεικνύοντας την απουσία αναπτυξιακής στρατηγικής από την πλευρά της Κυβέρνησης», αναφέρει σε άλλο σημείο και καταλήγει:

«Συνέπεια των παραπάνω είναι τον Ιούλιο του 2010 το έλλειμμα να διαμορφωθεί στα 3 δισ. ευρώ, από 1,7 δισ. ευρώ που ήταν πέρυσι τον Ιούλιο. Δηλαδή να αυξηθεί κατά περίπου 70%. Και όλα αυτά, λίγες ημέρες μετά την αναχώρηση της Τρόικας από τη χώρα μας. Τυχαίο; Δεν νομίζω».

ΣΥΡΙΖΑ: Διπλό σοκ από τα μέτρα της κυβέρνησης

«Ζούμε την πλήρη, συνολική και παταγώδη αποτυχία του κατεδαφιστικού προγράμματος, που εφαρμόζουν κυβέρνηση-τρόϊκα στο «πειραματόζωο» που έχει καταντήσει η χώρα μας», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, σχολιάζοντας τις πληροφορίες περί μείωσης του ΑΕΠ κατά 3,5% το δεύτερο τρίμηνο, τη μείωση των εσόδων τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο και τα αρνητικά στοιχεία για τους τομείς της οικοδομής και της βιομηχανίας.

Όπως επισημαίνει ο κ. Λαφαζάνης, «τα μέτρα “σφαγείου” κυβέρνησης-τρόϊκας δεν έχουν οδηγήσει μόνο στη λεηλασία λαϊκών εισοδημάτων και εργασιακών δικαιωμάτων αλλά και έχουν επιφέρει ένα διπλό οικονομικό “σοκ”! Ένα διπλό “σοκ” που από τη μια αφορά στη μεγάλη μείωση, παρά τη φορολογική επιδρομή, των εσόδων του προϋπολογισμού και τον βέβαιο, πλέον, δημοσιονομικό εκτροχιασμό και από την άλλη στην κατάρρευση της πραγματικής οικονομίας, με το βάθεμα της ύφεσης και τη διάλυση, σχεδόν, της παραγωγικής βάσης».

«Τα μέτρα κυβέρνησης-τρόϊκας, παραδίδοντας τη χώρα στο έλεος των πιστωτών, των τραπεζών και του διεθνούς χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου, την μετατρέπουν σε οικονομική, παραγωγική και κοινωνική έρημο, με την ανεργία σε πρωτοφανή ύψη», καταλήγει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

ΚΚΕ: Κάλπικες οι διακηρύξεις για έξοδο από την κρίση

Απατηλές και κάλπικες χαρακτηρίζει το ΚΚΕ τις κυβερνητικές διακηρύξεις για φιλολαϊκή διέξοδο απ’ την κρίση, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην οικονομία.

Όπως επισημαίνει σε σχετική του ανακοίνωση το κομμουνιστικό κόμμα, η συνεχιζόμενη μείωση του ΑΕΠ, της βιομηχανικής παραγωγής και της οικονομικής δραστηριότητας, καθώς και οι νέες βαριές θυσίες που επιβάλλει στο λαό η κυβέρνηση αποδεικνύουν ότι «η κρίση δεν είναι αποτέλεσμα της μίας ή της άλλης μορφής διαχείρισης αλλά οφείλεται στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης που υπηρετούν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ – ΝΔ».

«Αυτό το δρόμο ανάπτυξης πρέπει να απορρίψει και να αντιπαλέψει ο ελληνικός λαός και να μπει στον αγώνα με το ΚΚΕ για άλλο δρόμο ανάπτυξης που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη μια μειοψηφίας καπιταλιστών», καταλήγει η ανακοίνωση.

ZENITH