Skip to main content

ΝΔ Θεσσαλονίκης: Να γιατί χάσαμε τις εκλογές

Είκοσι σελίδες είναι το κείμενο της αποτίμησης του εκλογικού αποτελέσματος από τον πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής ΝΔ Νομού Θεσσαλονίκης, Μηνά Σαμαντζίδη. Μια πρώτη γεύση δόθηκε στη χτεσινή Εκτελεστι

του Τάσου Τασιούλα

Ένα δηκτικό κείμενο περίπου 20 σελίδων είναι η πρώτη αποτίμηση του αποτελέσματος των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου από τη ΝΔ Θεσσαλονίκης. Την αποτίμηση θα πραγματοποιήσει ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής ΝΔ Νομού Θεσσαλονίκης, Μηνάς Σαμαντζίδης, στην επόμενη συνεδρίαση του οργάνου, χτες όμως υπήρξε μια πρώτη γεύση στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Ο κ. Σαμαντζίδης ολοκλήρωσε την εισήγησή του για τα αίτια που οδήγησαν στην ήττα της ΝΔ στις εκλογές, συνδυάζοντας εκτός των προσωπικών εκτιμήσεών του και τις εισηγήσεις των συνεργατών του και των υπολοίπων μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Το επίσημο τελικό κείμενο αποτίμησης θα παρουσιαστεί στη Διοικούσα, όργανο στο οποίο συμμετέχουν και οι εκλεγμένοι βουλευτές του κόμματος σε Α’ και Β’ περιφέρεια Θεσσαλονίκης.

Ο απολογισμός, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνει τρεις ενότητες:

1.Αιτίες που άπτονται πολιτικών επιλογών, αποφάσεων και χειρισμών κατά τη διάρκεια των δυόμισι ετών της συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ.

2.Αιτίες που άπτονται πολιτικών και επικοινωνιακών επιλογών της προεκλογικής περιόδου.

3.Παράγοντες που μπορεί να επηρέασαν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό τους ψηφοφόρους ειδικά στο νομό Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Σαμαντζίδης δεν αποφεύγει να κάνει λόγο για «καθαρή, βαριά και οδυνηρή ήττα» του κόμματος, δεδομένων των ποσοστών που έχει καταγάγει στο παρελθόν. Επίσης, χρησιμοποιεί το χαρακτηρισμό «στρατηγική ήττα», λόγω της κρισιμότητας που είχαν αυτές οι εκλογές για το μέλλον της χώρας, αλλά και εξαιτίας της μεγάλης αποδοχής που τελικά πλέον έχει η νέα κυβέρνηση από τους πολίτες. Επισημαίνει πάντως ότι δεν πρόκειται για ιδεολογική ήττα και τονίζει ότι οι ιδεολογικές αρχές της ΝΔ δεν ήταν εξ ολοκλήρου η πολιτική πρακτική του κόμματος στα δυόμισι χρόνια της διακυβέρνησης της χώρας, διότι υπαγορευόταν από μνημονιακές επιταγές, με μόνο στόχο τη διάσωση της χώρας.

Από τη Μητροπολίτου Ιωσήφ δεν επιβεβαιώνουν, ούτε διαψεύδουν αν γίνεται στο κείμενο αναφορά στο ρόλο ή και τις πιθανές ευθύνες πρωτοκλασάτων στελεχών του κόμματος ή συγκεκριμένων προσώπων.

Εξάλλου, στη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής ο κ. Σαμαντζίδης εξέφρασε την άποψη ότι πριν τη διατύπωση οποιασδήποτε κριτικής για άλλους, κάθε στέλεχος της ΝΔ θα πρέπει να κάνει την αυτοκριτική του για τη δική του στάση και την έγκαιρη ή άκαιρη διαφοροποίηση ή συμφωνία του, εντός των οργάνων της παράταξης, επί των επιλογών που έγιναν, στον χρόνο που έγιναν.

Ο πρόεδρος της Διοικούσας υπογραμμίζει την ανάγκη να γίνει αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος για να ενισχυθεί η εξωστρέφεια του κόμματος, όπως και αναγνώριση των λαθών ή προσαρμογή του πολιτικού σχεδιασμού και λόγου του κόμματος. Στόχος είναι η ανάκτηση της επαφής με κοινωνικές ομάδες που καταψήφισαν τη ΝΔ με τιμωρητική διάθεση.

Ο κ. Σαμαντζίδης είπε ότι «οφείλουμε πριν την κριτική στον πρόεδρο και τους συνεργάτες που είναι οι εύκολοι στόχοι, να κάνουμε ειλικρινή αυτοκιριτική. Γιατί αν θεωρούσαμε κομβικό καταλυτικό και εσφαλμένο κάτι, οφείλαμε να το καυτηριάσουμε στα όργανα και όχι εκ των υστέρων και εκ του αποτελέσματος να το καταγγέλλουμε δημόσια με αφορισμούς και λαϊκίστικους όρους».

 Στον απολογισμό περιλαμβάνονται επίσης παράγοντες που εκτιμάται ότι συντέλεσαν (αναλογικά ο καθένας) στη διαμόρφωση του αποτελέσματος τόσο σε επίπεδο χώρας, όσο και σε τοπικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες από όσα ειπώθηκαν χτες «κομβικοί» παράγοντες χαρακτηρίζονται πέντε:

-Οι δύσκολες πολιτικοοικονομικές συνθήκες, που ήταν συχνά αντίθετες προς τα ιδεολογικά προτάγματα της ΝΔ και συνεπάγονταν θυσίες για το λαό, χωρίς να προλάβουν οι πολίτες να νιώσουν στην προσωπική τους οικονομική κατάσταση κάποια θετικά αποτελέσματα των θυσιών αυτών, παρά μόνο τα αρνητικά.

-Η ΝΔ εμφανίστηκε όμηρος του κρατισμού του συγκυβερνόντος ΠΑΣΟΚ με αργά και διστακτικά βήματα στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, και στη συνείδηση των πολιτών ταυτίστηκε μαζί του σε πολλά ζητήματα, επιτρέποντας μάλιστα την εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ μονοπώληση της κυβερνητικής κοινωνικής ευαισθησίας, όποτε αυτή επιδείχθηκε.

-Η αδυναμία ριζικής αναδιάρθρωσης του δημοσίου τομέα με κινήσεις που δημιουργούσαν αβεβαιότητα σε πολύ μεγαλύτερο μέρος του Δημοσίου και όλα αυτά σε μια περίοδο που ο ιδιωτικός τομέας σήκωνε συντριπτικά μεγαλύτερο βάρος των θυσιών. Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr το παράδειγμα της ΕΡΤ. Ό,τι καλό προκάλεσε ο λεγόμενος «ξαφνικός θάνατος» ή το «μαύρο» στην ΕΡΤ, όπως χαρακτηρίστηκε, σπαταλήθηκε άμεσα, σύμφωνα με την εκτίμηση της τοπικής ΝΔ. Ο λόγος είναι ότι δεν είχε προετοιμαστεί η επόμενη μέρα. Υπήρξαν, αναφέρεται στην αποτίμηση, πολλές παλινωδίες στο ζήτημα της ΕΡΤ, υπόνοιες για παρεμβάσεις, μέχρι και «χαϊδέματα» σε δημοσιογράφους «φίλους» του κραταιού στο κανάλι χώρου του ΠΑΣΟΚ. Αντί το τέλος της ΕΡΤ να σηματοδοτήσει το τέλος στην ανοχή όλων των φαινομένων που οδήγησαν σε μια «κακή» δημόσια τηλεόραση, υπήρξε ανοχή στην «παρανομία», εκτιμούν στη ΝΔ. Και ως «παρανομία» αναφέρουν τη συνέχιση της εκπομπής προγράμματος από τις κρατικές εγκαταστάσεις από τους απολυμένους – καταληψίες, που λειτουργούσαν με χρήματα της κυβέρνησης (πληρωμές ενοικίων, λογαριασμών κτλ.). Σύμφωνα με την αποτίμηση, αυτό αποδείχτηκε φιάσκο και δημιούργησε κακή εικόνα για τη ΝΔ στην κοινωνία.

-Ο ΕΝΦΙΑ με τα λάθη, τις καθυστερήσεις διόρθωσης και τις άδικες πτυχές του, που επηρέασε την πλειοψηφία των πολιτών.

-Η ανεπαρκής προβολή του κυβερνητικού έργου και του ελπιδοφόρου προγραμματικού λόγου της ΝΔ, με ηττοπαθή επιμονή στην κριτική επί του αντιστοιχου ελπιδοφόρου προγραμματικού λόγου του ΣΥΡΙΖΑ.

Στα τοπικά ζητήματα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, περιλαμβάνονται τα «τραύματα», που άφησαν πίσω τους η διαμάχη στις περιφερειακές εκλογές για την Κεντρική Μακεδονία και η οργή για την τροπολογία «υπέρ Μπουτάρη», καθώς επίσης η αίσθηση ενισχυμένου ρόλου του κυβερνητικού εταίρου, του ΠΑΣΟΚ, στη Θεσσαλονίκη. Δεν είναι άλλωστε άγνωστη η διαρκής ενόχληση του τοπικού κομματικού μηχανισμού για τη στελέχωση των διοικήσεων των πιο σημαντικών κρατικών οργανισμών και φορέων με πρόσωπα του ΠΑΣΟΚ και ειδικότερα του περιβάλλοντος του προέδρου του, Ευάγγελου Βενιζέλου.

ZENITH