Skip to main content

Νέα αύξηση φόρων εξετάζει η Ισπανία

Δεν αποκλείει την περαιτέρω αύξηση των φόρων η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Elena Salgado, προκειμένου να επιτύχει τους στόχους προϋπολογισμού του 2011, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην εφημερίδα Expan
Δεν αποκλείει την περαιτέρω αύξηση των φόρων η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Elena Salgado, προκειμένου να επιτύχει τους στόχους προϋπολογισμού του 2011, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην εφημερίδα Expansion. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να μειώσει το σε διψήφιο ποσοστό έλλειμμα της Ισπανίας στο 6% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το 2011.

Σε ερώτηση για το αν εξετάζεται μια νέα αύξηση του φόρου προστιθέμενης αξίας, η Salgado απάντησε «Δεν αποκλείουμε τίποτα από πριν». Ωστόσο, πρόσθεσε πως για να είναι σε θέση να επιτύχει τις φορολογικές ανάγκες του 2011, η κυβέρνηση πρώτα χρειάζεται να περιμένει μέχρι τον Ιούλιο όπου θα είναι διαθέσιμα τα πιο πλήρη στοιχεία για τα φορολογικά έσοδα. Σημειώνεται πως η κυβέρνηση τον Ιούλιο θα εφαρμόσει αύξηση του ΦΠΑ στο 18% από 16%.

Επιπλέον, η υπουργός επανέλαβε πως η κυβέρνηση εξετάζει την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, ωστόσο πρόσθεσε ότι υπάρχει πολύς χρόνος για τη μελέτη αυτού του μέτρου. Τα εργατικά συνδικάτα αντιτίθενται σε ένα τέτοιο μέτρο.

Πάντως ο οίκος Moody’s εκτιμά ότι οι ισπανικές τράπεζες είναι πιο υγιείς από ό,τι πιστεύουν οι αγορές. Ο οίκος εξηγεί ότι ο κλάδος έχει διενεργήσει προβλέψεις για τα 3/4 των επισφαλών δανείων που έχει στα χαρτοφυλάκιά του.

«Για όσο καιρό η ΕΚΤ παρέχει ρευστότητα προκειμένου να διατηρηθεί το κόστος χρηματοδότησης χαμηλό, το ισπανικό τραπεζικό σύστημα δεν είναι τόσο άσχημο όσο η αγορά δείχνει να πιστεύει», είπε ο Johannes Wassenberg της Moody’s. Ο οίκος εκτιμά ότι οι ισπανικές τράπεζες έχουν 108 δισ. ευρώ επισφαλών δανείων, εκ των οποίων το 75% καλύπτεται από προβλέψεις.

ZENITH