Skip to main content

Νέα deals υπογράφουν Ελλάδα - Κίνα

Ορισμένες εξαιρετικά ενδιαφέρουσες επιχειρηματικές συμφωνίες αναμένεται υπέγραψε με την ελληνική κυβέρνηση η κινεζική αποστολή.
Ούτε ένας ούτε δύο, αλλά 30 επιχειρηματίες και υπουργοί συνοδεύουν τον αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης που από σήμερα πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας. Το γεγονός έχει συγκεντρώσει πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας διεθνώς.

Ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, εξέφρασε τη βούληση της Κίνας για εμβάθυνση των διμερών σχέσεων με την Ελλάδα και γνωστοποίησεπως το πρωί υπεγράφησαν 14 συμφωνίες, μεταξύ τους η διακρατική συμφωνία για τησυνεργασία στον τομέα της ναυτιλίας και συμφωνίες με εταιρείες.

«Η κινεζική κυβέρνηση θα ενθαρρύνει τις κινεζικές, ισχυρές επιχειρήσειςνα έρθουν στην Ελλάδα και να βρουν εμπορικούς εταίρους για επενδύσεις»,πρόσθεσε. Ο κ. Ζανγκ εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση ότι «με την ισχυρή ηγεσία,η Ελλάδα σίγουρα θα ξεπεράσει τις προσωρινές δυσκολίες, πουαντιμετωπίζει».

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός επαναβεβαίωσε τις άριστες διμερείςσχέσεις των δύο χωρών και τόνισε: «Συνεχίζουμε και εμβαθύνουμε τιςσχέσεις αυτές, μια στρατηγική σχέση Ελλάδας και Κίνας, με τις εμπορικέςσυμφωνίες που προωθούμε και υπογράφουμε, αλλά και σε πολιτικό επίπεδο,με τη συνεχή και ουσιαστική μας συνεργασία σε περιφερειακά και διεθνήζητήματα».

Η πρώτη συνάντηση των δύο πλευρών υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησηςΘεόδωρο Πάγκαλο και τον Κινέζο ομόλογό του Ζανγκ Ντετζιάνγκ πραγματοποιήθηκε το πρωί στο υπουργείο Εξωτερικών και ήταν παρόντες από ελληνικής πλευράς, η υπουργός Οικονομίας,Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη, ο υπουργός Μεταφορών& Υποδομών Δ. Ρέππας, ο υπουργός Επικρατείας Χ. Παμπούκης και ουφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης. Από κινεζικής πλευράς, ουπουργός Μεταφορών Λι Σεγκλίν, θεσμικοί φορείς και υπηρεσιακοίπαράγοντες.

Νωρίτερα, ο κ. Πάγκαλος είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό του.

Σε καλό κλίμα η συνάντηση με τον Κ. Παπούλια

Τις εξαιρετικές σχέσεις Ελλάδας-Κίνας και τις προοπτικές περαιτέρωανάπτυξής τους ανέδειξε η συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον Κινέζοαντιπρόεδρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο κ. Ζάνγκ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη συμμετοχή του κ. Παπούλια στοναντιδικτατορικό αγώνα, αλλά και στην προώθηση της φιλίας με τονκινεζικό λαό, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε για τη δραστηριοποίηση τηςκινεζικής εταιρείας Cosco στο Λιμάνι του Πειραιά.

«Είστε ο παλαιότερος πολεμιστής του αντιφασιστικού αγώνα, ο παλιόςφίλος του κινεζικού λαού. Συμβάλατε σημαντικά και για πολλά χρόνια στηνανάπτυξη των διμερών σχέσεων. Το 2008, πριν από τους ΟλυμπιακούςΑγώνες, παρευρεθήκατε ο ίδιος τόσο στην Τελετή Αφής όσο και στην ΤελετήΠαράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας στην κινεζική πλευρά. Αυτό αντανακλάτην φιλία και την αγάπη σας προς την Κίνα», δήλωσε μεταξύ άλλων οαντιπρόεδρος της Κίνας.

«Ειδικότερα, μετά την έκρηξη της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης,όταν ο κινεζικός όμιλος ναυτιλίας Cosco συμμετείχε στην αξιοποίηση καιτην εκμετάλλευση του λιμανιού του Πειραιά, εσείς φροντίσατε καιπροωθήσατε ο ίδιος αυτό το έργο», συμπλήρωσε.

Τα διεθνή φώτα στραμμένα στη συνάντηση

Οι σημερινοί  FinancialTimes προβάλλουν την ελληνοκινεζική συνάντηση ως δεύτερη είδηση στην πρώτη τους σελίδα,κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις στενές σχέσεις που φαίνεται νααναπτύσσονται το τελευταίο διάστημα μεταξύ Αθήνας και Πεκίνου.

Η Ελλάδα, όπως αναφέρουν οι FT, βιάζεται να προσελκύσει επενδύσεις από χώρες με μεγάλα κρατικά επενδυτικά ταμεία (Sovereign Wealth Funds), για να βοηθήσει στην αναζωογόνηση της οικονομικής ανάπτυξης, δεδομένου ότι αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου δημοσιονομική κρίση.

Τελευταία ενημέρωση 14:29

ZENITH