Skip to main content

Νέα διαδικτυακή πύλη για τη νομική ενημέρωση

Μία νέα ευρωπαϊκή διαδικτυακή πύλη για την ηλεκτρονική δικαιοσύνη (European e-Justice portal) εγκαινίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μία νέα ευρωπαϊκή διαδικτυακή πύλη για την ηλεκτρονική δικαιοσύνη (European e-Justice portal) εγκαινίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πρόκειται για ένα ηλεκτρονικό εργαλείο ολοκληρωμένης εξυπηρέτησης το οποίο φιλοδοξεί να παρέχει πρόσβαση στη δικαιοσύνη σε ολόκληρη την ΕΕ.

Συγκεκριμένα, ο δικτυακός τόπος απευθύνεται στους πολίτες, τις επιχειρήσεις, τους δικηγόρους και τους δικαστές που έχουν απορίες σχετικά με νομικά ζητήματα διασυνοριακού χαρακτήρα, ενώ ενισχύει την αμοιβαία κατανόηση των διαφόρων νομικών συστημάτων, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενιαίου χώρου δικαιοσύνης.

Η πρώτη έκδοση της πύλης παρέχει πληροφορίες και συνδέσμους σχετικά με τους νόμους και τις πρακτικές σε όλα τα κράτη μέλη, μέσα από 12.000 και πλέον σελίδες περιεχομένου.

Στο μέλλον αναμένεται μάλιστα να προστεθούν στην πύλη νέες πληροφορίες, εργαλεία και λειτουργίες, ενώ από τις αρχές του 2011, θα είναι διαθέσιμα ενημερωτικά δελτία σχετικά με τα δικαιώματα των εναγομένων και των θυμάτων που ισχύουν σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ.

Η επίτροπος αρμόδια για τη Δικαιοσύνη, κ. Βιβιάν Ρέντινγκ, χαρακτήρισε την έναρξη λειτουργίας της διαδικτυακής πύλης σημαντικό βήμα προόδου για να έρθει η Δικαιοσύνη πιο κοντά στους πολίτες της ΕΕ. «Η γνώση οδηγεί σε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη, και η εμπιστοσύνη με τη σειρά της δημιουργεί στους πολίτες τη βεβαιότητα ότι τα δικαιώματά τους θα γίνονται σεβαστά οπουδήποτε κι αν βρίσκονται στην Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ZENITH