Skip to main content

Νέα έκρηξη της ανεργίας φοβούνται στην κυβέρνηση

Πιθανό το ενδεχόμενο το ισπανικό φαινόμενο του 20% να βρει πρόσφορο έδαφος και στην ελληνική περίπτωση.
Ποια είναι η αχίλλειος πτέρνα της έντονα δοκιμαζόμενης ισπανικής οικονομίας; Η ανεργία, η οποία προσεγγίζει, πλέον, ως μέσος όρος, το 20%. Και ποιος είναι ο μεγάλος εφιάλτης του ελληνικού οικονομικού επιτελείου, μετά την πορεία των εσόδων; Η μείωση της απασχόλησης στη χώρα μας, η οποία παίρνει πλέον ανησυχητικές διαστάσεις. Η χθεσινή ανακοίνωση, η οποία έκανε λόγο για αύξηση της ανεργίας στο 11,7% στο πρώτο τρίμηνο - ποσοστό το οποίο αποτελεί ρεκόρ δεκαετίας για τη χώρα, λειτούργησε ως καμπανάκι κινδύνου.

Τόσο στο υπουργείο Οικονομικών όσο και στο υπουργείο Εργασίας, παραδέχονται ότι με την υιοθέτηση των προβλέψεων του Μνημονίου, αναφορικά με το εργασιακό, ο δείκτης αυτός ενδεχομένως να εκτοξευθεί σε δυσθεώρητα ύψη. Τα οποία, αργά ή γρήγορα, και υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να προσεγγίσουν ακόμα και τα ισπανικά επίπεδα.

Κατά συνέπεια, στην άκρη του μυαλού των μελών του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης υπάρχει πάντα ο φόβος ότι το ποσοστό του 20% μπορεί να γίνει και «ελληνικό», ιδιαίτερα μετά την εφαρμογή του νέου εργασιακού καθεστώτος. Οι προβλέψεις του για την αύξηση του ορίου των απολύσεων και μάλιστα με ευνοϊκούς όρους για τους εργοδότες κατά πάσα πιθανότητα θα ευνοήσει τις νέες, μαζικές, απολύσεις. Πολλοί μάλιστα είναι εκείνοι που θα λειτουργήσουν και σαν ένα είδος κινήτρου, προς αυτήν την κατεύθυνση.

ZENITH