Skip to main content

Νέα ένταση στη Μητροπολιτική για το εργοστάσιο βιομάζας (φωτο + vid)

Εκατοντάδες κάτοικοι, μαθητές και αυτοδιοικητικοί φορείς του δήμου Θέρμης πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στην εγκατάσταση μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα στην περιοχ

Με μαύρες σημαίες, πανό και συνθήματα, εκατοντάδες κάτοικοι, μαθητές και αυτοδιοικητικοί φορείς του δήμου Θέρμης, πραγματοποίησαν σήμερα παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στην εγκατάσταση μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα στην περιοχή των Βασιλικών, που συζητήθηκαν στη συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης.

Στη συνεδρίαση επικράτησε ένταση και συνθήματα, με κυρίαρχο το "δε φεύγουμε αν δεν πάρουμε το όχι από εδώ".

Η ένταση ξεκίνησε από την αρχή, όταν ο πρόεδρος της Επιτροπής, Μιχάλης Τζόλλας, προέταξε τα δυο θέματα που αφορούν στις μονάδες των Βασιλικών, αλλά είπε πως υπάρχει ανάλογο ζήτημα και για μονάδα στη Βόλβη, από όπου δεν υπάρχουν αντιδράσεις.

Εισέπραξε αποδοκιμασίες, με αποτέλεσμα να προσπαθήσει να ηρεμήσει τα πνεύματα. Η συζήτηση των δυο μονάδων άρχισε με την εισήγηση των αρμόδιων υπηρεσιών, που γνωμοδότησαν θετικά στην εγκατάστασή τους. Οι κάτοικοι όμως αντιδρούν και βασισμένοι σε μελέτη του ΑΠΘ θεωρούν ότι υπάρχουν κίνδυνοι ρύπανσης.

Μάλιστα, έπειτα από περίπου πέντε ώρε, προκλήθηκε νέα ένταση στη συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής, όταν η συμπολίτευση και ο πρόεδρος πρότειναν εκ νέου αναβολή του θέματος, εξοργίζοντας τους συγκεντρωμένους, που άρχισαν να φωνάζουν και να απειλούν. Αποτέλεσμα ήταν να διακοπεί η συνεδρίαση για πέντε λεπτά.

Τελικά, αποφασίστηκε αναβολή του θέματος, ώστε να γίνει εκ νέου διαβούλευση, με την ψηφοφορία να γίνεται εν μέσω συνθημάτων και έντονων αντιδράσεων.

Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Δέσποινα Χαραλαμπίδου και Σωκράτης Φάμελλος και ο δήμαρχος Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος.

Δηλώσεις έκανε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολεοδομίας Θέρμης, πρώην δήμαρχος Βασιλικών, Απόστολος Τσολάκης, που υποστήριξε ότι υπάρχει κίνδυνος ρύπανσης, υπάρχουν πάρα πολλά ζητήματα αδιευκρίνιστα και η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων δεν εξειδικεύει. "Ο δήμος έθεσε 15 ζητήματα για την επικινδυνότητα των μονάδων. Κανείς στο μαξιλάρι του δε θέλει να κοιμάται με τον κίνδυνο", είπε.

Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Βασιλικών και μέλος της επιτροπής αγώνα των κατοίκων, Στέλιος Δούμπλιος, είπε ότι "δε θα δεχτούμε τετελεσμένα. Λέμε 100% όχι. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να ακυρωθεί η επένδυση".

Ο κ. Φάμελλος έθεσε σειρά τεχνικών ζητημάτων επί της μελέτης, τονίζοντας ότι υπάρχουν σοβαρότατα αναπάντητα ερωτήματα, αντιφάσεις και κενά και πως οι υπηρεσίες δεν έλαβαν υπόψη το ομόφωνο ψήφισμα ενάντια στις μονάδες από το δημοτικό συμβούλιο Θέρμης.

Ο καθηγητής του εργαστηρίου μετάδοσης θερμότητας του ΑΠΘ, Γιώργος Περκουλίδης, που έκανε τη μελέτη για λογαριασμό των κατοίκων, τόνισε πως στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων υπάρχουν κενά και ζητήματα, που εγείρουν θέματα επικινδυνότητας.



 

Business Story
Off

ZENITH