Skip to main content

Νέα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης στις Ένοπλες Δυνάμεις

Με έξι επιπλέον Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) διευρύνεται το πρόγραμμα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τη Δια Βίου Μάθηση στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Με έξι επιπλέον Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) διευρύνεται το πρόγραμμα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τη Δια Βίου Μάθηση στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Έτσι, εκτός από τα υπάρχοντα ΚΕΚ που λειτουργούν ήδη στη Σπάρτη (ΚΕΕΜ), τον Πύργο (ΣΕΤΤΗΛ), τη Θήβα (ΚΕΠΒ), το Λουτράκι (ΣΜΧ) και το Καβούρι (128 ΣΕΤΗ), το υπουργείο Άμυνας σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων διενήργησε άτυπες επιθεωρήσεις για πιστοποίηση ως ΚΕΚ σε Κέντρα Εκπαίδευσης, Σχολές και Εργοστάσια στην Πάτρα (ΚΕΤΧ), τη Λαμία (ΚΕΥΠ), την Καλαμάτα (ΚΕΔΒ), τον Σκαραμαγκά (Ναυτική Βάση Κανελλόπουλος), τον Βόλο (307 ΤΣΥΑΥ) και το Τατόι (Σχολή Πολέμου Αεροπορίας).

Όσον αφορά στη διαδικασία πρόσληψης των στρατευσίμων ως επαγγελματιών οπλιτών, προωθείται νομοθετική ρύθμιση για θέσπιση μοριοδότησης των στρατευσίμων που αποφοιτούν από ΚΕΚ των Ενόπλων Δυνάμεων (αλλά και οποιουδήποτε ΚΕΚ, εφόσον δηλώσουν ειδικότητα ίδια ή παραπλήσια με την ειδικότητα στην οποία έχουν εκπαιδευτεί).

Παράλληλα σε ό,τι αφορά στη Δια Βίου Μάθηση, από τον Απρίλιο του 2010 διεξάγονται με επιτυχία επιμορφωτικά προγράμματα (ξένες γλώσσες, πληροφορική, διοίκηση επιχειρήσεων), καθώς και το Πρόγραμμα Διαχείρισης Κινδύνων και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών, σε μονάδες που εδρεύουν σε Ρόδο, Κω, Σάμο, Λήμνο, Χίο, Κομοτηνή και Ξάνθη, προκειμένου να καταστεί δυνατή η ενίσχυση των προσόντων όσων στρατευμένων το επιθυμούν. Τα προγράμματα αυτά πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και τα κατά τόπους Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων, ύστερα από συμφωνία του υπουργού Εθνικής ΄Αμυνας και της υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

Ο Β΄ Κύκλος Προγραμμάτων για το Πρόγραμμα Διαχείρισης Κινδύνων και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών θα ξεκινήσει μετά την 15η Αυγούστου 2010 και για τα ανωτέρω Επιμορφωτικά Προγράμματα μετά την 15η Σεπτεμβρίου 2010, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να διευρυνθεί η ανάπτυξη των προγραμμάτων αυτών και σε άλλες περιοχές της ελληνικής επικράτειας.

ZENITH