Skip to main content

Νέα μέτρα στη τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group

Σε εξέλιξη η τηλεδιάσκεψη του EWG, με συμμετοχή του Γιάννη Βαρουφάκη. Η κυβέρνηση παρουσιάζει νέο πακέτο μέτρων άμεσου δημοσιονομικού αποτελέσματος, με στόχο να λάβει κάποια χρήματα μέχρι τις αρχές τη

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 16:00 η κρίσιμη τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group, στην οποία συμμετέχει και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης.

Παρότι από τις Βρυξέλλες γίνεται λόγος για εμπλοκή και προβλήματα στη διαπραγμάτευση, η ελληνική πλευρά βλέπει με αισιοδοξία την τηλεδιάσκεψη, θεωρώντας πως θα υπάρξει σύγκλιση.

Στόχος της Αθήνας είναι να υπάρξει μια κατ' αρχήν συμφωνία με τους εταίρους πάνω στη λίστα των μεταρρυθμίσεων, με στόχο να ξεκλειδώσει κάποιο ποσό που θα δώσει ανάσα στη ρευστότητα της χώρας, μέχρι τις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας. Τα διαθέσιμα κεφάλαια είναι τα 1,2 δισ. ευρώ του ΤΧΣ, τα 1,9 δισ. ευρώ των κερδών του ευρωσυστήματος από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων και η τελευταία δόση του προγράμματος ύψους 7,2 δισ. ευρώ.

Προκειμένου να ξεκλειδωθεί κάποιο από τα παραπάνω ποσά, η κυβέρνηση παρουσιάζει στο EWG, σύμφωνα με πληροφορίες, νέο πακέτο μέτρων μες άμεσο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Μεταξύ των μέτρων είναι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η αύξηση του ΦΠΑ σε κάποια νησιά, όπως πχ η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Ρόδος.

Πάντως, κοινοτικές πηγές διαμηνύουν πως είναι απίθανο να υπάρξει συνεδρίαση του Eurogroup πριν το Ορθόδοξο Πάσχα, ενώ, εκτός από το σημερινό, ιδιαίτερα κρίσιμο είναι και το EWG της 8ης Απριλίου, καθώς την αμέσως επόμενη ημέρα η κυβέρνηση θα κληθεί να καταβάλει τη δόση 448 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ.

ZENITH