Skip to main content

Νέα νομοθετική ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια προανήγγειλε ο Σταθάκης

Η τελετή παράδοσης - παραλαβής του υπερ-υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού πραγματοποιήθηκε νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης.

Η τελετή παράδοσης - παραλαβής του υπερ-υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού πραγματοποιήθηκε νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης με τον νέο υπουργό Γιώργο Σταθάκη να προαναγγέλει νέα νομοθετική ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια.

Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη υπάρχουν σημεία διαφοροποίησης αλλά και επτά σημεία στα οποία θα υπάρξει συνέχεια.

«Θα προσπαθήσουμε να αλλάξουμε την πολιτική απορρύθμισης των αγορών, την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων. Ωστόσο υπάρχουν και επτά σημεία στα οποία θα υπάρχει συνέχεια» τόνισε.

Πρόκειται για τους εξής τομείς:
1. Νέος αναπτυξιακός νόμος: Παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας.
2. ΕΣΠΑ: Το χαρακτήρισε εργαλείο κλειδί προκειμένου να υπάρξει ενίσχυση των επενδύσεων, υποδομών, απασχόλησης κ.ά. Όπως δήλωσε ο ίδιος υπάρχουν δυνατότητες να βελτιωθούν παθογένειες, ενώ σημείωσε ότι το νέο ΕΣΠΑ έχει πολλά θετικά σημεία που δίνει σε ΜμΕ, υποδομές και περιβάλλον
3. Απλοποίηση των κινήσεων αδειοδότησης των επιχειρήσεων για να γίνει όλη η διαδικασία λιγότερο γραφειοκρατική. Έμφαση στη νεανική επιχειρηματικότητα αλλά και στο άνοιγμα νέων επιχειρήσεων.
4. Θεσμοθέτηση ΚΕΠ Επιχειρήσεων.
5. Ενίσχυση όλων των διαδικασιών, αλλά και των νεοφυών επιχειρήσεων.
6. Ενίσχυση των εξαγωγών. Όπως σημείωσε ο νέος υπουργός το κράτος έχει πολλά εργαλεία και πρέπει να είναι αρωγός για ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητας.
7. Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων: Ο κ. Σταθάκης επανέλαβε ότι υπάρχει δέσμευση για διεύρυνση του προγράμματος. Σημειώνοντας παράλληλα ότι το ΠΔΕ θα είναι προσανατολισμένο στα μικρά και μεσαία έργα και στην ιδέα ενός ΠΔΕ που θα έχει σαφείς περιβαλλοντικές αναφορές.

«Αν δεν αλλάξουμε τη σχέση με την τρόικα και το μνημόνιο μπορεί να πνιγεί η αναπτυξιακή προοπτική» είπε ο κ. Σταθάκης.

Από την πλευρά του ο απερχόμενος υπουργός  Κώστας Σκρέκας δήλωσε: «Παραλαμβάνετε ένα υπουργείο που μπορεί να πετύχει υψηλά ποσοστά ανάπτυξης, φτάνει να υπάρχει συντονισμός και συνεργασία».

Επιπλεόν ο απερχόμενος υφυπουργός Νότης Μηταράκης ανέφερε: «Το χρέος είναι μεγάλο θέμα. Ακόμη πιο σημαντικό είναι το παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Πώς θα καταφέρουμε να προσελκύσουμε επενδύσεις, να μην διώξουμε αυτούς που εμπιστεύθηκαν τη χώρα. Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση, να παραμείνουμε μια ευρωπαϊκή οικονομία».

ZENITH