Skip to main content

Νέα ώθηση στην Ευρώπη θέλει να δώσει η βελγική προεδρία

«Τα πάντα ρει» είπε στα ελληνικά ο νέος προεδρεύων του Συμβουλίου Βέλγος πρωθυπουργός Ιβ Λετέρμ, δηλώνοντας σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ότι πρωταρχικός στόχος της Βελγικής προεδ
«Τα πάντα ρει» είπε στα ελληνικά ο νέος προεδρεύων του Συμβουλίου Βέλγος πρωθυπουργός Ιβ Λετέρμ (Yves Leterme), δηλώνοντας σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι πρωταρχικός στόχος της Βελγικής προεδρίας θα είναι να δώσει νέα κινητική ώθηση στην Ευρώπη, «γιατί στο σύγχρονο κόσμο τα πάντα αλλάζουν με εκπληκτικές ταχύτητες και κανείς δεν μας περιμένει».

Ο κ. Λετέρμ, παρότι παραιτήθηκε τον περασμένο Απρίλιο, συνεχίζει να διαχειρίζεται τις τρέχουσες υποθέσεις έως ότου ο νικητής των εκλογών της 13 Ιουνίου Φλαμανδός Μπαρτ Ντε Βέβερ ( Bart De Wever) κατορθώσει να διαμορφώσει έναν συνασπισμό ανάμεσα σε γαλλόφωνους και φλαμανδόφωνους.

Κάνοντας αναφορά στον πρόσκαιρο χαρακτήρα της θέσης του, υποστήριξε ότι «εκείνο που έχει σημασία είναι ότι ο Βελγικός λαός και πάνω από το 90% των εκλεγμένων στο Βελγικό Κοινοβούλιο είναι φιλο-ευρωπαίοι και συμφωνούν απόλυτα με το πρόγραμμα» που η προσωρινή του κυβέρνηση έχει ετοιμάσει.

Ενώπιον της Ολομέλειας του ΕΚ, ο κ. Λετέρμ ανέπτυξε τις προτεραιότητες της Βελγικής προεδρίας, που συνοψίζονται σε πέντε βασικούς στόχους: Την αέναο οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή, την προστασία του περιβάλλοντος και το κλίμα, την ασφάλεια και ελευθερία των πολιτών και το ρόλο της ΕΕ στη διεθνή σκηνή.

Ο κ. Λετέρμ έκανε ειδική αναφορά και στη διεύρυνση της Ευρώπης με την Κροατία, την Τουρκία, την Ισλανδία και την πΓΔΜ.

«Θα πρέπει να προχωρήσουμε στις διαπραγματεύσεις ένταξης», είπε, «κρίνοντας κάθε χώρα ξεχωριστά, ανάλογα με τις δυνατότητές της σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου του 2006».

Ειδικά για την πΓΔΜ ο κ. Λετέρμ δήλωσε ότι «η Βελγική προεδρία θα καταβάλει κάθε προσπάθεια, ώστε να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις». Σε συνέντευξη τύπου, δε, εξήγησε ότι συνάντησε χθες τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ.

«Είναι σαφές», είπε, «ότι υπάρχει ένα θέμα όσον αφορά το όνομα της χώρας και αυτό είναι μειονέκτημα για να προχωρήσει προς το παρόν στην ενταξιακή της διαδικασία. Συνοψίζοντας, λοιπόν, νομίζω ότι μπορεί να επιτευχθεί πρόοδος, αλλά πρώτα απ’ όλα αποδίδουμε μεγάλη σημασία στην ενότητα της ΕΕ και στην αξιοπιστία της, και επειδή η διαδικασία αυτή είναι πολύπλευρη θα πρέπει να δούμε ξεχωριστά, την κατάσταση που επικρατεί σε κάθε χώρα».

ZENITH