Skip to main content

Νέα «πηγή» εσόδων εντόπισε το οικονομικό επιτελείο

Θα παρακρατεί μέρος της ...παρακράτησης υπέρ τρίτων, ποιώντας την ανάγκη φιλοτιμία, αφού το μέτρο, στη βάση του, θεωρείται και είναι αντικοινωνικό.
Προς αναζήτηση νέων πηγών άντλησης εσόδων βρίσκεται το υπουργείο Οικονομικών. Και φέρεται αποφασισμένο να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα και κάθε πιθανότητα που μπορεί να εντοπίσει. Στο πλαίσιο αυτό, όπως γίνεται γνωστό, σχεδιάζει να παρακρατεί ένα ποσοστό επί του φόρου υπέρ τρίτων που καταβάλλεται από διάφορες επαγγελματικές ομάδες, γεγονός το οποίο του επιτρέπει να υπολογίζει ένα επιπλέον ποσό της τάξης των 400 εκατ. ευρώ. Πρακτικά, αυτό συνεπάγεται ότι εισφορές, οι οποίες κατά καιρούς έχουν κριθεί αντικοινωνικές στα όρια του αντισυνταγματικού, όχι απλώς θα παραμείνουν εν δράσει, αλλά θα έχουν και μια γενναία παράταση ζωής.

Με ό,τι κάτι τέτοιο μπορεί να συνεπάγεται για το σύνολο του θεσμού που ακούει στο όνομα «φόροι υπέρ τρίτων». Στο υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν ότι αυτή η κίνηση δεν έχει κοινωνικό μανδύα, αλλά από την άλλη πλευρά αναγκάζονται να ποιήσουν την ανάγκη φιλοτιμία, προκειμένου να καταστεί δυνατό να ξεπερασθεί ο δημοσιονομικός σκόπελος, ο οποίος εξακολουθεί να ορθώνεται πανύψηλος.

ZENITH