Skip to main content

Νέα πνοή στις διμερείς σχέσεις Σλοβενίας και Κροατίας

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Σλοβενίας και της Κροατίας σε συνάντησή τους στη σλοβενική πόλη Γεσένιτσε υπογράμμισαν ότι έχει δοθεί νέα πνοή στις διμερείς σχέσεις.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Σλοβενίας και της Κροατίας Σάμουελ Ζμπόγκαρ και Γκόρνταν Γιαντρόκοβιτς σε συνάντησή τους στη σλοβενική πόλη Γεσένιτσε υπογράμμισαν ότι έχει δοθεί νέα πνοή στις διμερείς σχέσεις, που θα επιβεβαιωθεί και στις επικείμενες συνομιλίες των πρωθυπουργών των δύο χωρών το Σαββατοκύριακο στο Μπόχινι της Σλοβενίας.

Οι κ.κ. Ζμπόγκαρ και Γιαντρόκοβιτς τόνισαν ότι προετοίμασαν το έδαφος για τη συνάντηση του Σλοβένου πρωθυπουργού, Μπορούτ Παχόρ, και της ομολόγου της Κροατίας, Γιάντρανκα Κόσορ.

Ανέφεραν ότι η συμφωνία διαιτησίας για τη διευθέτηση των συνοριακών διαφορών έφερε σημαντική πρόοδο στις διμερείς σχέσεις και εξέφρασαν ικανοποίηση για τις τακτικές επαφές τους.

«Αργά, αλλά σίγουρα οικοδομούμε εμπιστοσύνη και σεβασμό, που αποτελεί τη βάση για ισχυρή συνεργασία», σημείωσε ο κ. Ζμπόγκαρ.

Αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν ακόμη εκκρεμή ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν, τόνισαν ότι θα εξετάσουν το έργο της κοινής επιτροπής που συγκροτήθηκε για την εξεύρεση λύσεων.

Αναφερόμενος στο θέμα των οφειλών της τράπεζας Λιουμπλιάνα Μπάνκα στους Κροάτες καταθέτες, το οποίο θα συζητήσουν οι κ.κ. Παχόρ και Κόσορ, ο κ. Γιαντρόκοβιτς τόνισε ότι η λύση δεν μπορεί να αναμένεται σήμερα.

Ο κ. Ζμπόγκαρ είπε ότι η Σλοβενία εμμένει ότι πρόκειται για πολυμερές ζήτημα που αφορά την υλοποίηση της συμφωνίας για τη διαδοχή της πρώην Γιουγκοσλαβίας και ότι η λύση πρέπει να αναζητηθεί υπό την αιγίδα της Τράπεζας της Βασιλείας για τις Διεθνείς Διευθετήσεις (BSI).

Ο κ. Ζμπόγκαρ τόνισε ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2010 θα υπάρξουν πολλές προκλήσεις στην περιοχή κάνοντας ειδική αναφορά στις εκλογές στη Βοσνία - Ερζεγοβίνης.

«Η Σλοβενία και η Κροατία μπορούν σε σημαντικό βαθμό να συμβάλουν στην σταθεροποίηση της συγκεκριμένης περιοχής της Ευρώπης», είπε ο κ. Γιαντρόκοβιτς.

ZENITH