Skip to main content

Νέα τουρκική πρόκληση στο Αιγαίο

Τα ελληνικά χωρικά ύδατα παραβίασε τα ξημερώματα η τουρκική κορβέτα «Bafra», η οποία εισήλθε λίγο πριν τις 12 τα μεσάνυχτα στο στενό Κέας - Κύθνου. Δεν υπήρξε παρενόχληση ελληνικού πλοίου, τονίζει το
Τα ελληνικά χωρικά ύδατα παραβίασε τα ξημερώματα η τουρκική κορβέτα «Bafra», η οποία εισήλθε λίγο πριν τις 12 τα μεσάνυχτα στο στενό Κέας - Κύθνου.

Λίγο μετά τις 2 η ελληνική τορπιλάκατος «Κρυσταλλίδης», που παρακολουθούσε την πορεία της τουρκικής κορβέτας, προειδοποίησε το τουρκικό πλοίο για παραβίαση της αβλαβούς διέλευσης,ενώ βρισκόταν στο στενό Καφηρέα εντός ελληνικών χωρικών υδάτων.

Πέντε λεπτά αργότερα η «Bafra» εξέπεμψε μήνυμα στο παραπλέονεμπορικό πλοίο «Αρχάγγελος» ζητώντας στοιχεία δρομολογίου (λιμένακατάπλου, απόπλου, όνομα).

Στις 02:30 η τουρκική κορβέτα εξήλθε των ελληνικών χωρικών υδάτων καιακολούθησε πορεία σε διεθνή ύδατα νοτιοδυτικά της Χίου, υπόπαρακολούθηση πάντα από την ελληνική τορπιλάκατο.

«Μη ακριβής» η πληροφορία για παρενόχληση ελληνικού πλοίου από τουρκική κορβέτα

Διευκρινιστική ανακοίνωση σχετικά με το περιστατικό στο στενό του Καφηρέα κατά τη διέλευση της τουρκικής κορβέτας «Bafra» [Βλέπε άρθρο] εξέδωσε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τονίζοντας πως δεν είναι ακριβής η πληροφορία ότι το τουρκικό πολεμικό εξέπεμψε σήμα στο ελληνικό εμπορικό πλοίο «Αρχάγγελος», ζητώντας στοιχεία για το δρομολόγιό του.

Σύμφωνα με προηγούμενη ανακοίνωση, η K/B «Bafra» την ώρα που έπλεε στο στενό Καφηρέα και αφού είχε λάβει προειδοποίηση από την ελληνική τορπιλάκατο «Κρυσταλλίδης» για παραβίαση των κανόνων αβλαβούς διέλευσης, εξέπεμψε μήνυμα στο παραπλέον εμπορικό πλοίο «Αρχάγγελος» ζητώντας στοιχεία δρομολογίου (λιμένα κατάπλου, απόπλου, όνομα).

Όπως διευκρινίζεται στη νέα ανακοίνωση, τέτοια συνομιλία του ελληνικού εμπορικού με την τουρκική κορβέτα δεν υπήρξε σύμφωνα με τα στοιχεία του Αρχηγείου Στόλου, ενώ η συνομιλία που καταγράφηκε ήταν μεταξύ του Λιμεναρχείου Ραφήνας και άλλου εμπορικού που διερχόταν στην περιοχή.

ZENITH