Skip to main content

Nέα τραγωγία με 400 νεκρούς πρόσφυγες στη Μεσόγειο

Βόρεια των ακτών της Λιβύης, φέρεται να έχασαν την ζωή τους από ανατροπή πλεούμενου, πάνω από 400 μετανάστες, σύμφωνα με μαρτυρίες των 150 μεταναστών που έφτασαν στο Ρήγιο της Καλαβρίας με πλοίο του ι

Βόρεια των ακτών της Λιβύης, φέρεται να έχασαν την ζωή τους από ανατροπή πλεούμενου, πάνω από 400 μετανάστες, σύμφωνα με μαρτυρίες των 150 μεταναστών που έφτασαν στο Ρήγιο της Καλαβρίας με πλοίο του ιταλικού ναυτικού.

Οι μαρτυρίες που συνέλεξαν η ανθρωπιστική οργάνωση «Σώστε τα Παιδιά» και η ιταλική αστυνομία είναι ανατριχιαστικές: δεκάδες γυναίκες και παιδιά προσπάθησαν να πιαστούν με κάθε τρόπο από το καράβι που τους μετέφερε ενώ βυθιζόταν, αλλά δεν τα κατάφεραν.

Αιτία του ναυαγίου, όπως όλα δείχνουν, είναι το γεγονός ότι οι επιβαίνοντες στο μικρό αλιευτικό, στο οποίο τους είχαν στοιβάξει οι δουλέμποροι, προσπάθησαν να τραβήξουν την προσοχή του πληρώματος ενός εμπορικού πλοίου που βρισκόταν σε σχετικά κοντινή απόσταση. Οι μετανάστες συγκεντρώθηκαν στη μια πλευρά του αλιευτικού κουνώντας τα χέρια για να κάνουν σήμα. Στο μεταξύ το πλεούμενο άρχισε να γέρνει και να μπάζει νερό.

Το σοβαρότερο ναυάγιο των τελευταίων ετών

Η ιταλική ακτοφυλακή -παρά τις συνεχείς προσπάθειες- κατάφερε να περισυλλέξει μόνο εννέα πτώματα. Όπως αναφέρει ο ιταλικός τύπος φέρεται να είναι το σοβαρότερο ναυάγιο μεταναστών των τελευταίων ετών.

Στην Ιταλία, τα κέντρα παραμονής μεταναστών συνεχίζουν να είναι υπερπλήρη. Το κέντρο της Λαμπεντούζα μπορεί κανονικά να φιλοξενήσει μέχρι 250 άτομα. Στο νησί τις τελευταίες 48 ώρες έχουν φτάσει πάνω από 1400 πρόσφυγες και μετανάστες.

Στο μεταξύ η ξενοφοβική Λέγκα του Βορρά ζητά να κλείσει η χώρα τις πόρτες της στους «απελπισμένους της θάλασσας». Προς το παρόν, όμως, υπερισχύει η αλληλεγγύη.

ZENITH