Skip to main content

Νέα Υόρκη και Λονδίνο περιμένουν την Αθήνα

Με τις κεραίες τεντωμένες προς την κατεύθυνση της Ελλάδας, βρίσκονται στο σύνολο τους τα μεγάλα ξένα hedge funds.

Με τις κεραίες τεντωμένες προς την κατεύθυνση της Ελλάδας, βρίσκονται στο σύνολο τους τα μεγάλα ξένα hedge funds, τα οποία είτε λόγω επιλογής είτε επειδή δεν τα κατάφεραν, παρέμειναν στις ελληνικές θέσεις τους, από τον Οκτώβριο και μετά. Ο λόγος αφορά σε ορισμένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά κεφάλαια διεθνώς, αλλά κυρίως αυτά από την Ευρώπη και την Αμερική, τα οποία, σήμερα, υπολογίζεται ότι ελέγχουν πάνω από το 45% (σσ κατ' άλλους 55%) της κεφαλαιοποίησης του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Στις αρχές της εβδομάδας, σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη, πραγματοποιήθηκαν ειδικές συσκέψεις, αφιερωμένες στο ελληνικό ζήτημα, κατά τη διάρκεια των οποίων, όπως πληροφορείται η Voria.gr, εξετάσθηκαν όλα τα πιθανά σενάρια. Ακόμη κι αυτό της αποεπένδυσης με μεγάλες απώλειες. Ωστόσο, όπως διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ακόμα και αν δίνονταν σήμερα μια τέτοια εντολή, πολύ δύσκολα θα υλοποιούνταν, αφού οι τζίροι του ΧΑ είναι περιορισμένοι. Κατά συνέπεια και τα funds είναι τρόπον τινά, εγκλωβισμένα.

Οι περισσότερες από τις συσκέψεις πάντως ολοκληρώθηκαν με την αίσθηση ότι τελικά η επόμενη μέρα μπορεί και να μην είναι καταστροφική. Κι ότι σε αυτή την περίπτωση, όσοι μείνουν σταθεροί στις θέσεις τους, θα διασφαλίσουν μεγάλα κέρδη. Οπως ακριβώς έγινε κι αμέσως μετά το πρώτο PSI. Μένει βεβαίως να αποδειχθεί ότι αυτό δεν είναι απλώς προσδοκία, αλλά βάσιμη εκτίμηση.

ZENITH