Skip to main content

Νέες εγγυήσεις του δημοσίου για χρηματοδότηση της ΕΝΚΛΩ

Κλειστά παραμένουν τα εργοστάσια της ΕΝ.ΚΛΩ εξαιτίας της έλλειψης χρηματοδότησης, ενώ στις επόμενες ημέρες αναμένεται να πάρει θέση το υπουργείο Οικονομικών στο αίτημα για παροχή εγγύησης του ελληνικο
Εντός των ημερών αναμένεται η επίσημη τοποθέτηση της ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομίας στο αίτημα που για την παροχή εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου στην εταιρεία «Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία», ώστε να της «ανοίξει» ξανά το δρόμο, για την άντληση χρηματοδότησης που κρίνεται απαραίτητη στη λειτουργία της.

Το θέμα κρίνεται μείζονος σημασίας για την επιχείρηση, δεδομένου ότι αυτή την περίοδο όλα τα εργοστάσιά της παραμένουν κλειστά και χωρίς καμία παραγωγική δραστηριότητα, ενώ την ίδια στιγμή, υπάρχουν και πολλοί εργαζόμενοι που παραμένουν απλήρωτοι σχεδόν ένα χρόνο. Το ίδιο πρόβλημα αρχίζει να διαφαίνεται και στη θυγατρική του ομίλου στη Βουλγαρία, τη Bulfanco, στην οποία οι 150 εργαζόμενοι στο εργοστάσιο του Κίρτζαλι έχουν ξεκινήσει κινητοποιήσεις, μετά την ανακοίνωση της διοίκησης ότι δεν μπορεί να καταβάλει τα δεδουλευμένα 4 μηνών.
Η όλη διαδικασία, πάντως, συναντά νομικά προσκόμματα, ενώ, βέβαια, δεν αντιμετωπίζεται καθόλου ευνοϊκά και από τις άλλες βιομηχανίες του ίδιου κλάδου, οι οποίες υποστηρίζουν πως η εισηγμένη απολαμβάνει επί μακρόν προνομιακή μεταχείριση.

Μέσα στο βαρύ αυτό κλίμα, οι πιστώτριες τράπεζες από την πλευρά τους, σύμφωνα με πληροφορίες, ζητούν πλέον γραπτή εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, προκειμένου να προχωρήσουν στην παροχή δανειακών πόρων στην εταιρία. Παράλληλα, όπως προκύπτει και από σχετική απόφαση, η οποία δημοσιεύτηκε στη εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ φύλλο 2601 31/12/09), ο ΟΑΕΔ ενέκρινε για κάθε έναν από τους εργαζόμενους στην επιχείρηση τη χορήγηση εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης 1.000 ευρώ.
 
Στη σχετική απόφαση του ΟΑΕΔ αποκαλύπτεται πως σήμερα υπάρχουν 840 εργαζόμενοι στην «Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία». Ωστόσο, από το σύνολο αυτό, οι εργαζόμενοι δεν βρίσκονται όλοι στην ίδια κατάσταση, καθώς άλλοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας εδώ και μήνες, κάποιοι άλλοι εργάστηκαν για κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά δεν πληρώθηκαν κ.α.. Επιπρόσθετα, υπάρχουν ακόμη 53 εργαζόμενοι από το νομό Έβρου οι οποίοι αντιδικούν στα δικαστήρια με την εταιρία, καθώς γι΄ αυτούς έχει ήδη αποφασιστεί η απόλυσή τους.

Σε κάθε περίπτωση, όποια και εάν είναι η απόφαση του Υπουργείου Οικονομίας, εκτιμάται ότι το σημερινό σχήμα της εταιρίας δεν μπορεί να παραμείνει ως έχει. Δεν μπορούν, δηλαδή,  να συνεχίσουν στο σύνολό τους οι υφιστάμενες παραγωγικές μονάδες να λειτουργούν με αυτό τον αριθμό των εργαζόμενων.

Τούτων δοθέντων και σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων που είναι κοντά στις κυοφορούμενες εξελίξεις, η λύση που αναμένεται τελικώς να προκριθεί εκτιμάται ότι θα επικεντρώνει:

- στην εξασφάλιση όσο το δυνατόν περισσότερων θέσεων εργασίας, καθώς και των δεδουλευμένων των εργαζομένων
- στη δημιουργία προϋποθέσεων ανάκτησης μέρους ή του συνόλου των κεφαλαίων των χρηματοδοτών της εταιρίας στο μέλλον,
- στη διασφάλιση της βιωσιμότητας του τμήματος της υφιστάμενης δραστηριότητας της εταιρίας που συγκεντρώνει τις προϋποθέσεις υγιούς λειτουργίας και
- στην εξασφάλιση της διοχέτευσης δημόσιου χρήματος για αναπτυξιακούς σκοπούς.

Τα νέα, μάλιστα, δεν αποκλείεται να «προλάβουν» την έκτακτη γενική συνέλευση της Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία, που έχει συγκληθεί για την επόμενη Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου, με σκοπό να εξετάσει και τα πιεστικά οικονομικά προβλήματα της επιχείρησης.

ZENITH