Skip to main content

Νέες ερευνητικές γεωτρήσεις από την Ελληνικός Χρυσός ΑΕ

Στη διενέργεια νέων ερευνητικών γεωτρήσεων εντός του υφιστάμενου πεδίου της μεταλλευτικής δραστηριότητάς της πρόκειται να προχωρήσει η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός ΑΕ, καθώς εξασφάλισε τις απαιτούμενες ά
Στη διενέργεια νέων ερευνητικών γεωτρήσεων εντός του υφιστάμενου πεδίου της μεταλλευτικής δραστηριότητάς της πρόκειται να προχωρήσει η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός ΑΕ, καθώς εξασφάλισε τις απαιτούμενες άδειες από τις αρμόδιες κρατικές αρχές.

Ήδη για το σκοπό αυτό, οι βασικοί μέτοχοι της Ελληνικός Χρυσός ΑΕ έχουν εγκρίνει επενδυτικό κονδύλιο της τάξης των 9,2 εκ. δολαρίων, με το οποίο επιδιώκεται να καθοριστεί με μεγάλη ακρίβεια το επιπλέον δυναμικό της περιοχής σε μικτά θειούχα, χαλκό και χρυσό. Οι τρεις υπό διερεύνηση περιοχές, είναι αλήθεια, έχουν εξεταστεί και στο παρελθόν, αλλά οι πληροφορίες τονίζουν ότι η Ελληνικός Χρυσός επικαιροποίησε πρόσφατα τα σχετικά μελετητικά δεδομένα.

Σε συνδυασμό με τις ενέργειες αυτές, η εταιρεία έχει βάλει στην τελική ευθεία και τη διαδικασία για την υποβολή της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) που απαιτείται για τη δημιουργία της μεταλλουργίας χρυσού. Στο πλαίσιο αυτό προετοιμάζεται σχετική μελέτη, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παρατηρήσεις της προκαταρκτικής ΜΠΕ, η οποία τον Σεπτέμβριο του 2009 εγκρίθηκε από όλα τα συναρμόδια υπουργεία. Η τελική μελέτη, δε, θα είναι προσαρμοσμένη στις τελευταίες επιταγές της κοινοτικής νομοθεσίας, για ανάλογες δραστηριότητες.

Η επένδυση για την ανάπτυξη μεταλλουργίας χρυσού στην περιοχή των Σκουριών και της Ολυμπιάδας Χαλκιδικής θα απορροφήσει συνολικά πόρους τουλάχιστον 800 εκ. ευρώ. Η επένδυση σύμφωνα με το σχετικό επιχειρησιακό σχέδιο προβλέπεται ότι θα δημιουργήσει περίπου 1.100 νέες θέσεις εργασίας, οι οποίες θα προστεθούν στις υφιστάμενες 360, με τις οποίες η Ελληνικός Χρυσός αξιοποιεί τα κοιτάσματα μεικτών θειούχων των Μεταλλείων Κασσάνδρας.

Στο πλαίσιο του παραπάνω επενδυτικού προγράμματος προβλέπονται μεταξύ άλλων:
-    Η ανάπτυξη της εξόρυξης και της διαδικασίας επεξεργασίας στις Σκουριές.
-    Η υλοποίηση των επόμενων φάσεων ανάπτυξης στο project της Ολυμπιάδας και η συνέχιση των εργασιών στο μεταλλείο των Μαύρων Πετρών.
-    Η επέκταση των υφιστάμενων λιμενικών εγκαταστάσεων της εταιρείας στο Στρατώνι για να εξυπηρετούνται οι παραπάνω επενδύσεις.

Σημειώνεται πως βασικοί μέτοχοι της Ελληνικός Χρυσός ΑΕ είναι οι εταιρείες European Goldfields και η τεχνική εταιρία Άκτωρ.

ZENITH