Skip to main content

Νέες γεωτρήσεις στον Πρίνο

Μετά την επίλυση της διαφοράς με τα Ελληνικά Πετρέλαια, απομένει ένα ακόμη εμπόδιο που πρέπει να ξεπεραστεί από την Ενεργειακή Αιγαίου πριν ανοίξει ο δρόμος για την έναρξη ερευνητικών γεωτρήσεων ανατο
Ένα βήμα εγγύτερα βρίσκεται, πλέον, η εταιρεία Ενεργειακή Αιγαίου ΑΕ από τη στιγμή που θα «ανοίξει διάπλατα ο δρόμος» για την έναρξη των ερευνητικών γεωτρήσεων που έχει προγραμματίσει ανοικτά της Θάσου, προϋπολογισμού τουλάχιστον 40-50 εκατ. δολαρίων, σε πρώτη φάση, με σκοπό τον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων πετρελαίου.

Το εμπόδιο που απομένει να υπερπηδηθεί –μετά και την επίλυση της διαφοράς με τα Ελληνικά Πετρέλαια, αναφορικά με τη μεταβίβαση των δικαιωμάτων έρευνας- σχετίζεται με τη δικαστική διαμάχη εργαζομένων στα πετρέλαια Καβάλας και της καναδικής εταιρείας Denison, που είχε συστήσει αρχικά την κοινοπραξία NAPC και η οποία πρώτη αξιοποίησε τα πετρέλαια του Πρίνου. Η πολυετής αυτή δικαστική εμπλοκή αφορά σε αποζημιώσεις εργαζόμενων, έχει διαβιβαστεί στον Άρειο Πάγο και εκτός απροόπτου αναμένεται να εκδικαστεί στον τρέχοντα μήνα.

Εφόσον επιλυθεί και αυτό το ζήτημα, όπως εκτιμούν πηγές κοντά στην υπόθεση, θα καταστεί δυνατή η μεταβίβαση-εκχώρηση ποσοστού 70% των ερευνητικών δικαιωμάτων ανατολικά και δυτικά της Θάσου από την καναδική εταιρεία Calfrac Well Services Ltd (είναι η διάδοχος του σχήματος της NAPC) προς την Ελληνική Ανώνυμη Εταιρεία Έρευνας & Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων, η οποία είναι θυγατρική επιχείρηση της Ενεργειακής Αιγαίου ΑΕ. Η διοίκηση της τελευταίας, εξάλλου, θεωρεί ότι στα νέα προς εξερεύνηση πεδία θα πραγματοποιηθούν τουλάχιστον 3-4 γεωτρήσεις σε περιοχές, οι οποίες με βάση σεισμογραφικές έρευνες, έχει καταδειχθεί πως υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες για ανεύρεση υδρογονανθράκων.

Αναφορικά με την υφιστάμενη κατάσταση της παραγωγής στον κόλπο της Καβάλας, μετά τις επιτυχημένες τελευταίες γεωτρήσεις εκτιμάται ότι ο μέσος όρος παραγωγής για το 2010 θα ξεπεράσει τα 4.000 βαρέλια ημερησίως. Συνολικά μέσα στο 2009, η «Ενεργειακή Αιγαίου» επένδυσε 80 εκατ. δολάρια σε γεωτρήσεις στην περιοχή του Πρίνου στην Καβάλα, που αύξησαν την ημερήσια παραγωγή της, από 1.000 βαρέλια ανά ημέρα πριν την έναρξη του επενδυτικού προγράμματος, σε περίπου 4.000 βαρέλια στην παρούσα φάση.

Το κοίτασμα Έψιλον, στο οποίο ξεκίνησε πρόσφατα η εκμετάλλευσή του, αποτελεί το πρώτο νέο κοίτασμα, που παράγει πετρέλαιο στη χώρα μας μετά από 14 χρόνια.

ZENITH