Skip to main content

Νεκρός φέρεται ότι είναι ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στην Αϊτή

Ο επικεφαλής της ειρηνευτικής Αποστολής του ΟΗΕ στη χώρα, ο Τυνήσιος Χέντι Ανάμπι, σκοτώθηκε από το σεισμό, καθώς και όλοι όσοι βρίσκονταν στο κτίριο του ΟΗΕ, δήλωσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερν
Σε χιλιάδες ανέρχονται πιθανόν οι νεκροί από το σεισμό που συγκλόνισε σήμερα την Αϊτή. Το προεδρικό μέγαρο, παραγκουπόλεις σε πλαγιές λόφων, ένα πενταώροφο κτίριο του ΟΗΕ κατέρρευσαν από τον μεγέθους 7 βαθμών σεισμό, τον ισχυρότερο που έπληξε την Αϊτή εδώ και περισσότερα από 200 χρόνια.

Ο επικεφαλής της ειρηνευτικής Αποστολής του ΟΗΕ στη χώρα, ο Τυνήσιος Χέντι Ανάμπι, σκοτώθηκε από το σεισμό, καθώς και όλοι όσοι βρίσκονταν στο κτίριο του ΟΗΕ, δήλωσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ.

«Δυστυχώς το κτίριο του ΟΗΕ κατέρρευσε και φαίνεται πως όλοι όσοι βρίσκονταν μέσα στο κτίριο, μεταξύ των οποίων και ο φίλος μου ο Ανάμπι, ο ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, και όλοι όσοι ήταν μαζί του και γύρω του είναι νεκροί», δήλωσε ο υπουργός. Ο τυνήσιος διπλωμάτης είχε αναλάβει τα καθήκοντά του στην Αϊτή την 1η Σεπτεμβρίου 2007.

Η εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) Ελίζαμπετ Μπιρς δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Γενεύη πως «προς το παρόν δεν υπάρχουν ειδήσεις από τους ανθρώπους που βρίσκονταν στο Ξενοδοχείο Κρίστοφερ, το κτίριο όπου είχε τη βάση της η Αποστολή του ΟΗΕ και το οποίο κατέρρευσε». «Είναι 200 με 250 πρόσωπα που μπορεί να εργάζονται στο κτίριο, δεν γνωρίζουμε πόσοι βρίσκονταν μέσα στις 17.00» τοπική ώρα της Τρίτης (μεσάνυχτα της Τρίτης, ώρα Ελλάδας) που σημειώθηκε ο σεισμός, πρόσθεσε.

«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή», τόνισε η Μπιρς, προσθέτοντας ότι η επικοινωνία είναι πολύ δύσκολη και οι πληροφορίες για την κατάσταση είναι ακόμη συγκεχυμένες.

Ιορδανός στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε στο Αμμάν ότι από το σεισμό σκοτώθηκαν τρεις ιορδανοί στρατιωτικοί που υπηρετούσαν στη δύναμη του ΟΗΕ και 21 τραυματίσθηκαν.

Βραζιλιάνος στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε στην Μπραζίλια ότι σκοτώθηκαν επίσης τουλάχιστον τέσσερις βραζιλιάνοι στρατιώτες που υπηρετούσαν στη δύναμη του ΟΗΕ. Από τους 1.266 βραζιλιάνους στρατιώτες που βρίσκονται στην Αϊτή υπό τη σημαία του ΟΗΕ, πέντε τραυματίσθηκαν και υπάρχει αδιευκρίνιστος αριθμός αγνοουμένων.

Στο Πεκίνο, κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως οκτώ κινέζοι κυανόκρανοι σκοτώθηκαν, ενώ αγνοείται η τύχη τουλάχιστον δέκα.

Τα κτίρια του Προγράμματος του ΟΗΕ για την Ανάπτυξη (PNUD) και του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (PAM) άντεξαν στο σεισμό και οι εργαζόμενοι στους οργανισμούς αυτούς είναι σώοι.

ZENITH