Skip to main content

Νέο αγκάθι για τα Ταμεία και τις διοικήσεις τους

Πού «σκαλώνουν» οι «βοήθειες» που παίρνει το ελληνικό δημόσιο από τα κάθε είδους αποθεματικά των Ταμείων και των Οργανισμών.

Μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει τις τελευταίες ώρες, σχετικά με το αν και κατά πόσο οι «βοήθειες» που παίρνει το ελληνικό δημόσιο από τα κάθε είδους αποθεματικά των Ταμείων και των Οργανισμών, είναι νόμιμες ή δημιουργούνται ζητήματα αστικής και ποινικής ευθύνης για τις διοικήσεις τους. Ως γνωστόν, το τελευταίο διάστημα, το υπουργείο Οικονομικών για να καλύψει ανελαστικές ανάγκες του, που αφορούν σε πληρωμές από οφειλές προς το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και όχι μόνο, σπεύδει να πάρει μέρος αυτών των αποθεματικών από το ειδικό ταμείο της Τράπεζας της Ελλάδας, όπου είναι «παρκαρισμένα», προφανώς με τη δέσμευση ότι θα τα επιστρέψει άμεσα.

Το θέμα όμως είναι:

α) Ποιος εγγυάται ότι κάτι τέτοιο θα γίνει στο σωστό χρόνο; Ειδικά, όταν η επαλήθευση αυτής της δέσμευσης εξαρτάται από τις σχέσεις της χώρας με τους δανειστές της, οι οποίες, ως γνωστόν, δεν είναι και οι καλύτερες δυνατές και αλλάζουν δραματικά, σχεδόν από μέρα σε μέρα
β) Ποιος εγγυάται επίσης ότι η κίνηση αυτή είναι 100% νόμιμη; Και τι θα γίνει αν κάποιος ασφαλισμένος κινηθεί εναντίον αυτών των διοικήσεων για απιστία; Το ερώτημα μόνο θεωρητικό δεν είναι. Γι αυτό και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη κάποιοι διοικητές, σε ένδειξη διαμαρτυρίας ετοιμάζονται να παραιτηθούν. Γιατί, μάλλον, αντιλαμβάνονται ότι μόνο έτσι μπορούν να καλυφθούν.

ZENITH