Skip to main content

Νέο Δ.Σ για την Ένωση Νέων Αγροτών

Ο έντονος προβληματισμός των Νέων Αγροτών αποτυπώθηκε στην οργάνωση της στρατηγικής για την προσεχή τριετία από την Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών.
Ο έντονος προβληματισμός των Νέων Αγροτών αποτυπώθηκε στην οργάνωση της στρατηγικής για την προσεχή τριετία από την Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ), την Τετάρτη, 9/6/2010, κατά την Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων των Ενώσεων Νέων Αγροτών.

Καταρχήν επιβεβαιώθηκαν οι επιλογές και οι χειρισμοί του απελθόντος Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΝΑ κατά την προηγούμενη πρώτη τριετία 2007-2010 από την ίδρυση της ΠΕΝΑ.

Εκφράσθηκαν οι τεράστιες προσπάθειες που κατέβαλλαν οι Ενώσεις Νέων Αγροτών, για να διατηρηθεί η αυθεντικότητα των επαγγελματιών Νέων Αγροτών, που κατάφεραν μέχρι σήμερα να μην γίνουν επαγγελματίες συνδικαλιστές, εις βάρος των επιχειρηματικών, επαγγελματικών και οικονομικών τους απασχολήσεων. Ιδιαίτερα επισημάνθηκε το τεράστιο κόστος (ψυχικό, κοινωνικό, πολιτικό, οικονομικό, προσωπικό κλπ) της επιλογής της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών να μην προσκολληθεί σε κανένα κόμμα εξουσίας ή άλλο, και η ισχυρή «πολεμική αντίδραση» που «εισπράττουν» τα μέλη μας από την σθεναρή στάση να μην κομματικοποιηθούν, ενώ οι θέσεις της ΠΕΝΑ είναι βαθειά πολιτικές και κοινωνικές.

Επισημάνθηκε από όλους ο συστηματικός αποκλεισμός της ΠΕΝΑ από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων και από τους μηχανισμούς εξουσίας, με στέρηση πληροφόρησης, στέρηση πρόσκλησης συμμετοχής, στέρηση πόρων και μέσων (πληροφορίες, μελέτες, χρήματα κλπ), ακόμα και αποσιώπηση ή/& μη αναγνώριση «έργω» του θεσμικού ρόλου της ΠΕΝΑ, ιδιαίτερα στα θέματα των Νέων Αγροτών και του μέλλοντος του αγροτικού κόσμου.

Τονίστηκαν οι απαράδεκτοι χειρισμοί και ενέργειες εις βάρος των Νέων Αγροτών και οι φτωχές και μίζερες παροχές όσων ενεπλάκησαν στο Πρόγραμμα Νέων Γεωργών, που συνεπικουρούνται από κομματικούς κολαούζους, πεφωτισμένους τεχνοκράτες, ή ιδιοτελείς υποστηρικτές προσωπικών στρατηγικών, οι οποίοι «ατσαλώνουν» τους βιολογικά ισχυρούς νέους αγρότες, ενώ καταστρέφουν κάθε ελπιδοφόρα προοπτική στον αγροτικό τομέα, από αυτούς που θεωρητικά & θεσμικά είναι αυτοί που θα έπρεπε να τον προσέχουν και να τον ενισχύσουν.

Με πρόσφατη την έκφραση Γνώμης (240/7-6-2010) της Οικονομικής & Κοινωνικής Επιτροπής για το Μητρώο Αγροτών, από την οποία συστηματικά και ενάντια σε κάθε δεοντολογία, αποκλείσθηκε η συμμετοχή της θεσμικά αναγνωρισμένης Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών, της οποίας το Μητρώο Αγροτών ήταν μόνιμο αίτημα επί σειρά ετών, δεν προοιωνίζεται καμιά θετική προοπτική για τους Αγρότες και ειδικότερα για τους Νέους Αγρότες οι οποίοι θα μπορούσαν να παραμείνουν στον αγροτικό χώρο για τα επόμενα 40-50 χρόνια.

Η αντιμετώπιση των μεγάλων αγροτικών θεμάτων, με την ταυτόχρονη υφαρπαγή τόσο των επαγγελματικών δυνατοτήτων (αγροτουρισμός, μεταποίηση, εμπορία αγροτικών προϊόντων, ενέργεια, ρύποι κλπ) όσο και των οικονομικών μέσων (διάθεση αγροτικών χρημάτων στον δεύτερο «πυλώνα» … και σε αόριστα «ασχολουμένους μερικώς στην γεωργία»), ενώ τα κατεξοχήν αγροτικά μέσα παραγωγής & ενασχόλησης των επαγγελματιών αγροτών (χρήσεις γης, νερά, δάση, ενέργεια κλπ) ετεροπροσδιορίζονται από άλλα υπουργεία, συντονίζεται (?) ΧΩΡΙΣ να έχει εξασφαλισθεί μέχρι σήμερα ακόμη και στοιχειώδης επικοινωνία ούτε με φροντίδα του ΥπΑΑΤ, ούτε με ευθύνη της υπόλοιπης κυβέρνησης.

Η ΠΕΝΑ απέναντι στον συνεχή αποκλεισμό και εκτοπισμό των Νέων Αγροτών από τα ουσιαστικά θέματα επέλεξε, για την επόμενη περίοδο, στήριξή της στην εμπειρία που αποκτήθηκε (μέσα στις πολλές αντιδράσεις και με πολύ προσπάθεια, κόπο, χρόνο και χρήμα), αξιοποίηση κάθε προσφερθείσας δυνατότητας και «μπόλιασμα» του Δ.Σ με νέα «ανοικτά μυαλά», ενώ το νέο ευέλικτο ολιγομελές Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΝΑ δίνει την δυνατότητα για ανάπτυξη περισσότερων δραστηριοτήτων στις νέες «Καλλικρατικές» περιφέρειες.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΝΑ από 9-7-2010 συντίθεται από τους: Γιαννόπουλο Βασίλη (Πρόεδρο), Κόλλια Βασίλειο (Ειδικά θέματα), Πολυμενάκο Λεωνίδα (Γεν. Γραμματέα), Ζαφείρη Γιάννη (Αντιπρόεδρο) & Γκιοργκίνη Παναγιώτη (Ταμία).

ZENITH