Skip to main content

Νέο έλλειμμα 3,5 δισ. ευρώ από το …«πουθενά»

Το καινούριο «αγκάθι» του υπουργείου Οικονομικών είναι η υστέρηση στο έλλειμμα ύψους 3,5 δισ. ευρώ, που προκλήθηκε κυρίως από τη μη είσπραξη του ΦΠΑ στο βαθμό που προϋπολογίζονταν και τη μείωση των εσ
Μία μαύρη τρύπα, της τάξης των 3,5 δισ. ευρώ, που εντόπισαν οι ελεγκτές της τρόικας από το μέτωπο του ελλείμματος, είναι το καινούργιο «αγκάθι» του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, το οποίο θα πρέπει να βγει το ταχύτερο δυνατό.

Συγκεκριμένα, αυτό το οποίο γίνεται γνωστό, είναι ότι η υστέρηση στο έλλειμμα είναι της τάξης του περίπου 1,5%, που αντιστοιχεί στο παραπάνω ποσό, το οποίο, υπό τις παρούσες συνθήκες, κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητο είναι. Από πού προκλήθηκε; 

Αποτελεί κυρίως παρεπόμενη απώλεια από τη μη είσπραξη του ΦΠΑ, στο βαθμό τουλάχιστον που προϋπολογίζονταν, και στη συνεπακόλουθη μείωση των εσόδων που προκάλεσε η πτώση της κατανάλωσης, μετά την επιβολή νέων μέτρων.

Πρόκειται στην ουσία περί ενός φαύλου κύκλου. Όσο μεγαλώνουν οι μαύρες τρύπες, τόσο αυξάνουν οι φόροι, που, όμως, με τη σειρά τους έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση της κατανάλωσης και κατά συνέπεια την είσπραξη λιγότερων εσόδων. Στην ουσία το υπουργείο Οικονομικών καλείται αυτή τη στιγμή να τετραγωνίσει τον κύκλο.

ZENITH