Skip to main content

Nέο γαλακτοκομείο στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή

Στη δημιουργία καινούριου γαλακτοκομείου 2.000 τμ προϋπολογισμού 2,8 εκατ. ευρώ προχώρησε η Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης, όπως γνωστοποίησε στη Voria.gr ο διευθυντής του Αγροκτήματος, Αθανά
Στη δημιουργία καινούριου γαλακτοκομείου 2.000 τμ προχώρησε η Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης(ΑΓΣΘ), προϋπολογισμού 2,8 εκατ. ευρώ, όπως γνωστοποίησε στη Voria.gr ο διευθυντής του Αγροκτήματος της ΑΓΣΘ κ. Αθανάσιος Γιαμουτσάρης. Μάλιστα, υπάρχουν μεγαλεπήβολα σχέδια, καθώς το γαλακτοκομείο στον επόμενο χρόνο προγραμματίζει πέρα από την υφιστάμενη γραμμή γάλακτος να δημιουργήσει τυροκομείο, γραμμή γιαούρτης και παγωτού.

Στο πλαίσιο της νέας  επένδυσης η Αμερικανική Γεωργική Σχολή προχώρησε στην αλλαγή  της μέχρι πρότινος συσκευασίας του γυάλινου μπουκαλιού  με μία χάρτινη συσκευασία τύπου Pet. Η σχολή προχώρησε στην αλλαγή αυτή, επισημαίνει ο κ. Γιαμουτσάρης, καθώς προσφέρει περισσότερες δυνατότητες στην εμφιάλωση του γάλακτος, αλλά και καλύτερα χαρακτηριστικά ασφαλείας κατά τη μεταφορά, ποιότητας κατά την συντήρηση, αλλά και μεγαλύτερη ευκολία στο στάδιο της ανακύκλωσης μετά την κατανάλωση.

Με τη νέα συσκευασία επισημαίνει  ότι δόθηκαν λύσεις σε πολλά προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι καταναλωτές από την έλλειψη πώματος ασφαλείας στη γυάλινη φιάλη. Οι συσκευασίες Pet αναφέρει ότι περιέχουν μόνο τρία στοιχεία (οξυγόνο, άνθρακα και υδρογόνο) και έτσι δεν είναι τοξικές. Επίσης δεν επιτρέπουν σε άλλες ουσίες να περάσουν μέσα από τα τοιχώματα της συσκευασίας, δίνοντας έτσι μακροβιότητα στη συντήρηση των προϊόντων, αλλά και περισσότερη ασφάλεια για τον καταναλωτή.

Το Εκπαιδευτικό Αγρόκτημα της Σχολής θα δέχεται τα παλιά γυάλινα μπουκάλια, που οι καταναλωτές θα θέλουν να επιστρέψουν για δυο μήνες από τη στιγμή αλλαγής της συσκευασίας. Η φρεσκάδα, η γεύση και η εμφάνιση του γάλακτος θεωρούνται ανώτερα από τους καταναλωτές και τους πωλητές, μερικοί από τους οποίους το χρησιμοποιούν για δεκαετίες, σημειώνει.

Η σύνδεση του γάλακτος με το όνομα της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και το κοπάδι με αγελάδες φυλής Holstein που αυτή διατηρεί εξηγεί περαιτέρω την πρωτιά στην αγορά του γάλακτος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε οι πωλήσεις του γαλακτοκομείου ανέρχονται ετησίως σε 1 εκατ. φιάλες και η νέα συσκευασία είναι 1 λίτρου.
Το Αγρόκτημα, που λειτουργεί ως εκπαιδευτικό κέντρο για τους μαθητές της σχολής, αναφέρει ότι πέρα από γάλα διαθέτει ορνιθοτροφείο, το οποίο σε συσκευασία 6άδων διαθέτει στην αγορά 5 εκατ. αυγά ετησίως και αυγά ενισχυμένα με Ω3, που έχουν την ιδιότητα να βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης και προέκυψαν κατόπιν συνεργασίας με το ΑΠΘ.

Επίσης διαθέτει παρασκευαστήριο ζωοτροφών, εκτροφείο 120 αγελάδων γαλακτοπαραγωγής, ορνιθοτροφείο 4.500 κοτόπουλων κρεατοπαραγωγής και αμπελουργείο. Στα τρία σχολεία ΕΠΑΛ, ΕΛΑΣ, ΓΕΛ, που λειτουργούν στις εγκαταστάσεις της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής φοιτούν 250 παιδιά, τα οποία εκπαιδεύονται πέρα από τα βασικά μαθήματα σε όλες τις διαδικασίες παραγωγής του αγροκτήματος.

Οι μαθητές συμμετέχουν ενεργά σε όλα τα στάδια της γαλακτοκομικής και ορνιθοτροφικής παραγωγής, καθώς επίσης και στον εκπαιδευτικό αμπελώνα/ οινοποιείο της Σχολής, όπου παράγονται περίπου τρεις χιλιάδες (3.000) μπουκάλια της ποικιλίας Ξινόμαυρου ερυθρού και λευκού επιτραπέζιου οίνου. Ακόμη, οι μαθητές παράγουν σε μικρές ποσότητες πουλερικά, λαχανικά, ελαιόλαδο, φρέσκα λουλούδια όπως φρέζες και κρίνα, και μέλι.

Ο κ. Γιαμουτσάρης επισημαίνει ότι η ΑΓΣΘ στηρίζει ένα μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων της στις χορηγίες. Το νέο Κέντρο Εκπαίδευσης Επιστήμης Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων αντιπροσωπεύει μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία να επενδύσουν οι ενδιαφερόμενοι στις δυνάμεις τις Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και να επηρεάσουν θετικά το οικονομικό μέλλον της αγροτικής Ελλάδας και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

ZENITH