Skip to main content

Νέο ιστορικό υψηλό για τα spreads με εκτίναξη στις 606 μ.β.

Στα ύψη και το CDS του 5ετούς ελληνικού ομολόγου, το οποίο αναρριχήθηκε στα 524.100 ευρώ για κάθε 10 εκατ. ελληνικού χρέους
Στις 606 μονάδες βάσης σκαρφάλωσε το spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, με τις διεθνείς αγορές να ασκούν στη χώρα μας τις σφοδρότερες πιέσεις στην ιστορία της Ευρωζώνης  και να οδηγούν τη χώρα στη μέγγενη του ΔΝΤ. Άλλωστε κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου ο κ. Παπανδρέου προανήγγειλε την προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης, σημειώνοντας ότι είναι «ιστορικό χρέος μας να προβούμε σε κάθε απαραίτητη ενέργεια».

Η πρωινή επίσημη ανακοίνωση της Eurostat, σύμφωνα με την οποία το έλλειμμα της Ελλάδας για το 2009 ανήλθε στο 13,6% του ΑΕΠ (έναντι 12,7% που είχε εκτιμήσει η ελληνική κυβέρνηση), προκάλεσε έντονη σύγχυση στις διεθνείς αγορές, καθώς το ΠΣΑ της φαίνεται να μην είναι αρκετό στις παρούσες συνθήκες και να χρειαστούν πρόσθετα μέτρα.

Παράλληλα, η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο Moody΄s το απόγευμα, ήρθε να επιδεινώσει το ήδη δυσμενέστατο κλίμα και να στείλει το spread σε νέα ιστορικά υψηλά δωδεκαετίας.

Σε ιστορικό υψηλό ανήλθε και το CDS του 5ετούς ελληνικού ομολόγου, καθώς σύμφωνα με το CMA DataVision, ανήλθε μέχρι τις 616 μονάδες βάσης, και είναι πλέον το ακριβότερο στην Ευρώπη.


Τελευταία ενημέρωση 20:43

ZENITH