Skip to main content

Νέο κυνήγι για τη συγκέντρωση αποδείξεων

Ποια επιπλέον κίνητρα εξετάζει να δώσει στους καταναλωτές το υπουργείο Οικονομικών, για να αναθερμάνει το ενδιαφέρον στη ζήτηση των αποδείξεων και να καλύψει μέρος από την τρύπα στα έσοδα.
Η μειωμένη ζήτηση αποδείξεων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα αναγκάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να εξετάσει σειρά μέτρων και παρεμβάσεων που θα παρέχουν κίνητρα στους καταναλωτές, για να συνεχίσουν τη συλλογή αποδείξεων και να καταπολεμηθεί η παραβατικότητα.

Κατά τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου με τον επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Γ. Καπελέρη, συζητήθηκαν διεξοδικά όλες οι αλλαγές και οι διορθωτικές κινήσεις που πρέπει να πραγματοποιηθούν, προκειμένου το «κίνημα των αποδείξεων», στο οποίο η κυβέρνηση ποντάρει πολλά για την πάταξη της φοροδιαφυγής, να παραμείνει «ζωντανό».

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει τρία πιθανά σενάρια, για να συνεχιστεί κανονικά η συλλογή αποδείξεων, καθώς πολλοί φορολογούμενοι έχουν χτίσει ήδη το αφορολόγητο όριο και έχουν εγκαταλείψει το «άθλημα». Αναλυτικότερα:

- Η μείωση φόρου να ξεπερνάει την αξία των αποδείξεων για ορισμένες κατηγορίες, κυρίως ελεύθερων επαγγελματιών, όπου είναι συχνό το φαινόμενο της μη έκδοσης.

- Αύξηση του ορίου αποδείξεων από τα 15.000 που ισχύει σήμερα σε 18.000 ευρώ.

- Ο καθορισμός του ύψους της φοροαπαλλαγής κάθε απόδειξης, καθώς και του απαιτούμενου ποσού για το χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου να ανακοινώνεται από τον υπουργό Οικονομικών στις αρχές Φεβρουαρίου του οικονομικού έτους που αφορά η δήλωση. Η παραπάνω ρύθμιση έχει ως στόχο να διατηρήσουν οι καταναλωτές το ενδιαφέρον τους για τη συλλογή αποδείξεων σε όλη τη διάρκεια του έτους, καθώς δεν θα γνωρίζουν το ακριβές πλαίσιο που θα ισχύει.

Τι ισχύει σήμερα

Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που ισχύουν σήμερα, η προοδευτική κλίμακα που έχει ορίσει το υπουργείο Οικονομικών για το χτίσιμο του αφορολογήτου ορίου είναι η εξής:

- Συντελεστής 0% για τα πρώτα 6.000 ευρώ του εισοδήματος (μηδενική αξία αποδείξεων απαιτείται).

- Συντελεστής 10% για εισόδημα από 6.001 έως 12.000 ευρώ (απαιτούνται αποδείξεις αξίας 600,10 ευρώ έως 1.200 ευρώ).

- Συντελεστής 30% για εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ.

- Όσοι δηλώνουν εισόδημα άνω των 50.000 ευρώ θα πρέπει να μαζέψουν αποδείξεις αξίας 12.000 ευρώ.  

Να σημειωθεί πως προβλέπεται πρόστιμο ύψους 10% του ποσού που υπολείπεται για όσους δεν συγκεντρώσουν το απαραίτητο ποσό αποδείξεων.

ZENITH