Skip to main content

Νέο (μικρό) κύμα φυγής καταθέσεων

Τι συνέβη τα 24ωρα πριν την ανακοίνωση της ενεργοποίησης του σχεδίου σωτηρίας της οικονομίας και τι φοβούνται τώρα οι τραπεζίτες.
Υπάρχει σε εξέλιξη νέο κύμα φυγής καταθέσεων από την Ελλάδα; Στο ερώτημα αυτό, το οποίο δεν έπαψε, ουσιαστικά, να απασχολεί ποτέ τους τραπεζίτες από τον περασμένο Νοέμβριο μέχρι σήμερα, η απάντηση που δίνεται είναι καταφατική, αλλά υπό έναν όρο: Το κύμα αυτό εξελίχθηκε την περασμένη εβδομάδα, όταν η αμφιβολία για το αν θα προλάβει να ενεργοποιηθεί το σχέδιο σωτηρίας της ελληνικής οικονομίας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και την Ευρωζώνη ήταν έωλο.

Για την ακρίβεια εκείνες τις μέρες, όπως πληροφορείται η Voria.gr, εξελίχθηκε μια ακόμα κίνηση φυγής προς τα έξω, η οποία ήταν σαφώς μικρότερη σε σχέση με τις προηγούμενες, αλλά στοίχισε στη δεξαμενή των καταθέσεων περί τα 3 δισ. ευρώ. Προς το παρόν, και ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση της ενεργοποίησης, με τη συγκατάθεση και της Γερμανίας, θεωρήθηκε σχεδόν σίγουρο ότι κάθε τέτοια «ενέργεια», στο εξής, σταματάει. Τί θα γίνει όμως από σήμερα το πρωί, μετά τα χθεσινά δραματικά γεγονότα; Ποιο κλίμα θα επικρατήσει;

Από παντού συστήνεται «ψυχραιμία» και «ηρεμία». Κι όντως το πιθανότερο είναι ότι θα επικρατήσουν. Το κλίμα ανησυχίας, όμως, υφίσταται και βαίνει αυξανόμενο. Οπότε είναι λογικό, όλοι είναι σε κατάσταση συναγερμού, μέχρι νεωτέρας, τουλάχιστον. Οι επόμενες μέρες αναμένεται ότι θα είναι πολύ κρίσιμες από κάθε άποψη.

ZENITH