Skip to main content

Νέο μπλόκο: Δεν επιστρέφουν το 1,2 δισ. ευρώ που τούς στείλαμε κατά λάθος

Δεν κατέληξε τελικά σε απόφαση το EuroWorking Group για την επιστροφή του 1,2 δισ. ευρώ από τον ΕFSF στην Ελλάδα και παραπέμπει στο ΔΣ του EΜΧΣ. «Μπαλάκι» το 1,2 δισ. ευρώ που επέστρεψε κατά λάθος η Ε
Δεν κατέληξε τελικά σε απόφαση σήμερα το EuroWorking Group για την επιστροφή στην Ελλάδα του 1,2 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και παραπέμπει στο Διοικητικό Συμβούλιο του EFSF.
 
Παρότι η ελληνική κυβέρνηση ανέμενε την επιστροφή των χρημάτων, ύστερα και από την εντολή του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ για επίσπευση, κοινοτικές πηγές σημείωναν τις προηγούμενες ημέρες ότι για να εγκριθεί το αίτημα του ΤΧΣ χρειαζόταν ομοφωνία, κάτι που όπως φαίνεται τελικά δεν επιτεύχθηκε.
 
Το 1,2 δισ. ευρώ, χρήματα που καταβλήθηκαν εκ παραδρομής στον EFSF από το ΤΧΣ στο πλαίσιο της επιστροφής των 10,9 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θα έδινε ανάσα ρευστότητας στην Ελλάδα. Ωστόσο, πηγές των Βρυξελλών αναφέρουν ότι αυτή τη στιγμή η επιστροφή του ποσού είναι «νομικά αδύνατη».
 
Nein από Σόιμπλε
 
«Δεν βλέπουμε καμία βάση για μια τέτοια αποδέσμευση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ αναφερόμενος στο ποσό του 1,2 δισεκ. ευρώ που διεκδικεί το ΤΧΣ από τον EFSF.

«Ο EFSF διέθεσε στην Ελλάδα πόρους προκειμένου να διασφαλιστούν τα στρες τεστ των τραπεζών, τα οποία ήταν θετικά. Δεν χρειάστηκε να γίνει χρήση αυτών των πόρων. Στην απόφασή του το Eurogroup της  20.2.15 αποφάσισε ομόφωνα αυτοί οι πόροι να επιστραφούν στον EFSF. Εκεί βρίσκονται τώρα. Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε την επιχειρηματολογία πώς θα μπορούσαν αυτά τα χρήματα για τα οποία γίνεται τώρα συζήτηση να δικαιολογηθούν σε αυτό το πλαίσιο. Εάν θέλει κανείς να συζητήσει για αυτό, θα έπρεπε πρώτα να απευθυνθεί στο Eurogroup και να πάρει μια ομόφωνη απόφαση προκειμένου να ελευθερωθούν αυτοί οι πόροι», δήλωσε ο κ. Γιέγκερ σε αλλεπάλληλες σχετικές ερωτήσεις και τόνισε ότι «οι πόροι που βρίσκονται πάλι στον EFSF στο Λουξεμβούργο είναι κατά την άποψή μας δεσμευμένοι για συγκεκριμένο σκοπό, διότι είχαν προβλεφθεί για την περίπτωση ανάγκης ανακεφαλαιοποίησης ελληνικών τραπεζών».
 
Αγώνας δρόμου για συμφωνία
 
Άλλωστε, χθες, Τρίτη, ευρωπαίος αξιωματούχος μιλώντας στο Reuters ανέφερε ότι η χώρα ξεμένει από ρευστότητα ώς τις 20 Απριλίου, καθώς ο δανεισμός από κρατικούς φορείς δεν μπορεί να συνεχιστεί για περισσότερο από λίγες εβδομάδες.
 
Για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ρευστότητας, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει μέσα στις επόμενες ημέρες να ολοκληρώσει και να υποβάλει τη λίστα των μεταρρυθμίσεων, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί από το Eurogroup, που θα συνεδριάσει πιθανότατα την ερχόμενη Δευτέρα.
 
Εφόσον όλα βαδίσουν καλώς, το Eurogroup θα ανάψει το πράσινο φως για τη σταδιακή εκροή χρημάτων προς την Ελλάδα. Πρώτα αναμένεται να εισρεύσουν τα 1, 9 δισ. ευρώ των κερδών της ΕΚΤ από ελληνικά ομόλογα, ενώ σταδιακά θα δίνονται και τα χρήματα της δόσης που εκκρεμούν από την πέμπτη αξιολόγηση.

ZENITH