Skip to main content

Νέο πακέτο φορολογικών μέτρων στα σκαριά

Σκληρό από πλευράς φορολογικών μέτρων θα είναι και το 2011. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, η πολύ κακή πορεία των εσόδων φέτος, προοιωνίζεται χειροτέρευση της κατάστασης το 2011,
Σκληρό από πλευράς φορολογικών μέτρων θα είναι και το 2011. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, η πολύ κακή πορεία των εσόδων φέτος, προοιωνίζεται χειροτέρευση της κατάστασης το 2011, καθώς κάποια από τα προσωρινά οφέλη του 2010, του χρόνου θα έχουν εκλείψει. Έτσι, στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζουν από τώρα μέτρα που θα σώσουν την παρτίδα.

Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται , για παράδειγμα, η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, η οποία χρονικά προσδιορίζεται για την άνοιξη του 2011. Το ακριβές της ύψος δεν έχει ακόμη αποφασισθεί, αλλά είναι θέμα χρόνου να ληφθούν οριστικές αποφάσεις κι επ΄ αυτού. Επίσης, στα σχέδια του οικονομικού επιτελείου είναι επίσης η αύξηση του ΦΠΑ, ενώ στην πρώτη γραμμή προτεραιότητας μπαίνει η είσπραξη βεβαιωμένων οφειλών από το παρελθόν, για τις οποίες η τρόικα πιέζει πολύ.

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ιδιαίτερη ανάσα αναμένεται να ληφθεί στο κομμάτι των εσόδων κι από τη σχεδιαζόμενη φορολόγηση και των αυθαιρέτων κτισμάτων, αν και δεν έχει προσδιορισθεί ακόμα ο τρόπος που θα υλοποιηθεί το συγκεκριμένο μέτρο. Τόσο για την κυβέρνηση όσο και για την τρόικα  το γεγονός ότι το 2011 δεν αναμένεται περαιτέρω μείωση των δαπανών λειτουργεί ως ένα παραπάνω κίνητρο για να δοθεί ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα στο μέτωπο των εσόδων. Το θέμα όμως είναι πόσες πιθανότητες υπάρχουν για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

ZENITH