Skip to main content

Νέο σοκ: Οι Βρυξέλλες παγώνουν την πρόσβαση της Ελλάδας στο ΕΣΠΑ

Δεν θα έχει η Ελλάδα πρόσβαση, για άγνωστο χρονικό διάστημα, στα κοινοτικά ταμεία, για πρώτη φορά από το 1981, μετά την άτυπη ενημέρωση της κυβέρνησης από τις κοινοτικές υπηρεσίες.

Δεν έχουν τέλος τα ευρωπαϊκά χτυπήματα στην ελληνική οικονομία, καθώς η Ελλάδα δεν θα έχει πρόσβαση, για άγνωστο χρονικό διάστημα, στα κοινοτικά ταμεία, για πρώτη φορά από το 1981, μετά την άτυπη ενημέρωση της κυβέρνησης από τις κοινοτικές υπηρεσίες. 

Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, οι υπηρεσίες ενημέρωσαν την Αθήνα ότι «παγώνει» η πρόσβαση σε περίπου 25 δισ. ευρώ, επικαλούμενες προσχηματικά την ανάγκη εξέτασης τεχνικών λεπτομερειών στη δομή και στη συγκρότηση των νέων διαχειριστικών αρχών του Επιχειρησιακού Προγράμματος.

Εάν το μπλόκο συνεχιστεί, τότε η πραγματική οικονομία θα χάσει επί της ουσίας και την τελευταία δυνατότητα άντλησης ρευστότητας, καθώς οι κοινοτικοί πόροι, ιδίως υπό τις σημερινές ασφυκτικές συνθήκες στην αγορά, αποτελούν μακράν τον μεγαλύτερο χρηματοδότη των επιχειρήσεων και της εγχώριας οικονομίας ευρύτερα.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, από την πρώτη εβδομάδα της νέας κυβέρνησης έφταναν αρνητικά μηνύματα τα οποία μετέδιδαν ότι οι αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες χρειάζονταν περισσότερο χρόνο για να εξετάσουν σε συστημική βάση τις οργανωτικές δομές του νέου ΕΣΠΑ.

Διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι το 2011, έπειτα από έλεγχο της Επιτροπής Δημοσιονομικού Ελέγχου για λογαριασμό της Κομισιόν, κατεγράφησαν κάποιες οργανωτικές και λειτουργικές αστοχίες στις δομές του ΕΣΠΑ, που παρουσίαζαν αρρυθμίες.

Ωστόσο, έπειτα από διορθώσεις από την ελληνική πλευρά που έφτασαν το 90% των παρατηρήσεων των κοινοτικών υπηρεσιών, το σύστημα του ΕΣΠΑ συνέχισε να δουλεύει με τη γνωστή μορφή του ώς και το 2015 χωρίς ποτέ οι Βρυξέλλες να θέσουν εκ νέου οποιοδήποτε ζήτημα.

ZENITH