Skip to main content

Νέο Starbucks από την Μαρινόπουλος Εταιρία Καφέ στη Σόφια

Στη λειτουργία ενός ακόμη καταστήματος καφέ της αλυσίδας Starbucks προχώρησε από την Τρίτη στη Σόφια η εταιρεία Μαρινόπουλος Εταιρία Καφέ ΑΕ. Συνολικά η επιχείρηση που ετοιμάζει και νέα ανοίγματα, δια
Μια ακόμη επιλογή για να απολαμβάνουν τον καφέ τους, έχουν από την Τρίτη οι κάτοικοι της Σόφιας, αφού η ελληνικών συμφερόντων εταιρεία Μαρινόπουλος Καφέ ΑΕ, που έχει τα δικαιώματα για την ανάπτυξη της αλυσίδας Starbucks σε τέσσερις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, εγκαινίασε το 4ο κατάστημά της στη Βουλγαρία.

Το νέο Starbucks της εταιρείας βρίσκεται στο νεότευκτο «The Mall», το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της γειτονικής χώρας –επίσης ελληνικών συμφερόντων, της εταιρείας Assos Capital- και όπως επισημαίνεται από στελέχη της αλυσίδας τα πρώτα δείγματα από την αποδοχή του κόσμου είναι εντυπωσιακά. Η αλήθεια είναι πως η αλυσίδα αν και -όπως τονίζει- δεν αλλοιώνει την ποιότητα των προϊόντων που σερβίρει, καταφέρνει να ασκεί τιμολογιακή πολιτική (σαφώς χαμηλότερη από ό,τι στην Ελλάδα), που να επιτρέπει στο βαλάντιο των Βούλγαρων πελατών της να μπορούν να «σηκώσουν» το «βάρος» ενός καφέ τύπου Starbucks. Αυτό, κατά τις ίδιες πηγές επιτυγχάνεται μέσω της αξιοποίησης μιας σειράς παραμέτρων όπως για παράδειγμα τα πολύ χαμηλά κόστη ενοικίων, τα φθηνότερα μεροκάματα για το προσωπικό, αλλά και εν γένει το μικρότερο κόστος συντήρησης (ηλεκτρισμός, ύδρευση, επικοινωνίες κλπ) μιας επιχείρησης στη βουλγαρική αγορά, έναντι της Ελλάδας. Παρόλα αυτά η γειτονική χώρα εξακολουθεί να συνιστά μια δύσκολη αγορά και εκτός σοβαρού απροόπτου, τουλάχιστον για φέτος δεν προβλέπεται η λειτουργία νέου καταστήματος από την αλυσίδα.

Να σημειωθεί πως το πρώτο κατάστημα της εταιρείας στη Βουλγαρία λειτούργησε στη Σόφια πριν δύο χρόνια και έκτοτε άνοιξαν ακόμη δύο, ένα επίσης στη Σόφια κι ένα στο Μπουργκάς, στα οποία από προχθές προστέθηκε και το Starbuck του The Mall.

Πριν περίπου ένα μήνα, εξάλλου, η Μαρινόπουλος Εταιρεία Καφέ ΑΕ πρόσθεσε έναν ακόμη «κρίκο» και στην αλυσίδα που έχει δημιουργήσει στη ρουμανική αγορά. Πρόκειται για το 8ο Starbuck, το οποίο άνοιξε τις πόρτες του στους Ρουμάνους καταναλωτές στα τέλη Μαρτίου, εντός του εμπορικού κέντρου Sun Plaza. Μολονότι η συγκεκριμένη αγορά κρίνεται πιο ενδιαφέρουσα από τη Βουλγαρική, η διοίκηση της εταιρείας θα είναι πολύ προσεκτική στο να λειτουργήσει και άλλο κατάστημα φέτος, εκτός κι αν βρεθεί χώρος σε προνομιακή περιοχή και το μίσθωμα είναι μαχητό.

Εντός συνόρων, τέλος, η αλυσίδα μετά τον περσινό εξορθολογισμό του δικτύου, με την κατάργηση και την επανατοποθέτηση καταστημάτων ανά την Ελλάδα, ετοιμάζει πλάνο ανάπτυξης με άνοιγμα νέων σημείων και με μικρής κλίμακας επανατοποθέτηση ορισμένων υφιστάμενων. Αυτή τη στιγμή, σημειώνεται, το δίκτυο της αλυσίδας στην Ελλάδα αριθμεί 63 Starbuck, ενώ πέραν των 8 της Ρουμανίας και των 4 της Βουλγαρίας, υπάρχουν και άλλα 9 σημεία στην αγορά της Κύπρου.

ZENITH