Skip to main content

Νέο χτύπημα για τους κατασκευαστές η επιβολή «πόθεν έσχες»

Σε λουκέτο θα οδηγηθούν με μαθηματική ακρίβεια 20.000 μικρομεσαίες οικοδομικές επιχειρήσεις, εξαιτίας της επιβολής «πόθεν έσχες», τονίζουν σε ανακοίνωσή τους οι κατασκευαστές της Βόρειας Ελλάδας.
Αρνητική επίδραση στη δραστηριότητα των οικοδομικών επιχειρήσεων θα έχει η ρύθμιση του ΥΠΟΙΚ, που επιβάλει «πόθεν έσχες» στην  ανέγερση οικοδομής, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του Συνδέσμου Οικοδομικών Επιχειρήσεων Βορείου Ελλάδος (ΣΟΕΒΕ).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη ρύθμιση του ΥΠΟΙΚ, το κεφάλαιο για την ανέγερση οικοδομής θα αποτελεί τεκμήριο, κάτι που- όπως υπογραμμίζει ο ΣΟΕΒΕ-  θα επιδράσει αρνητικά στην επιχειρηματικότητα των οικοδομικών επιχειρήσεων και σε συνδυασμό με τη μεγάλη οικονομική κρίση που διέρχεται αυτή την περίοδο η αγορά ακινήτων (150.000 αδιάθετα ακίνητα) θα επιδράσει αρνητικά και την απασχόληση 1.000.000 και πλέον εργατοτεχνιτών και 160 εμπλεκομένων με την οικοδομική δραστηριότητα κλάδων.

«Αν δεν υπάρξει πρόνοια για τροποποίηση των ανωτέρω διατάξεων, τότε είναι σίγουρο ότι 20.000 μικρομεσαίες οικοδομικές επιχειρήσεις θα οδηγηθούν με μαθηματική ακρίβεια σε διακοπή των εργασιών τους και εν συνεχεία σε χρεοκοπία», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, ενώ συμπληρώνεται πως «είναι επιτακτική ανάγκη να ενημερωθεί ο πρωθυπουργός για την τροποποίηση της ανωτέρω διάταξης».

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως σύμφωνα με το άρθρο 18 του φορολογικού νομοσχεδίου δεν ισχύει το «πόθεν έσχες» για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που θα μεταφέρουν καταθέσεις που διατηρούν στην αλλοδαπή σε λογαριασμό κατάθεσης στην Ελλάδα. Στην περίπτωση που τα κεφάλαια αυτά διατεθούν για την αγορά ακινήτου, για την ανέγερση οποιουδήποτε είδους οικοδομής στην Ελλάδα ή για οποιαδήποτε άλλη επένδυση επιχειρηματικής δραστηριότητος, το 50% του καταβληθέντος φόρου (5%) επιστρέφεται.

ZENITH