Skip to main content

Νέο χτύπημα στην κτηματαγορά η αύξηση των αντικειμενικών

Έντονη ανησυχία για περαιτέρω επιδείνωση του ήδη αρνητικού κλίματος στην αγορά ακινήτων προκαλεί η σχεδιαζόμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Παράγοντες της κτηματαγοράς τονίζουν στη Voria.gr πως,

Σε περαιτέρω επιδείνωση του ήδη αρνητικού κλίματος στην αγορά ακινήτων αναμένεται να οδηγήσει η σχεδιαζόμενη από την κυβέρνηση αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Παράγοντες της κτηματαγοράς της Βόρειας Ελλάδας τονίζουν πως, αν υλοποιηθεί το σχέδιο της κυβέρνησης χωρίς να ληφθούν «αντίμετρα», όπως η μείωση του φόρου μεταβίβασης ή η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, η αγορά θα βυθιστεί το 2010 κι άλλο στην ύφεση. 

«Είναι γεγονός πως οι αντικειμενικές αξίες είναι χαμηλότερες από τις πραγματικές, αλλά τη δεδομένη χρονική περίοδο, όπου η αγορά ακινήτων πλήττεται, μια ενδεχόμενη αύξηση, θα πρέπει να συνοδευτεί από σειρά άλλων διορθωτικών μέτρων», σημειώνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ακινήτων Βορείου Ελλάδος (ΣΙΑΒΕ), Κωνσταντίνος Ζήκας.

Αν δεν γίνουν οι κατάλληλες διορθωτικές κινήσεις, υπογραμμίζει ο ίδιος, το κλίμα στην αγορά θα επιδεινωθεί περαιτέρω, ενώ άμεσα θα θιγούν τα μικρά εισοδήματα, λόγω της αύξησης των τελών και των αμοιβών, που θα επιφέρει η επικείμενη αύξηση των αντικειμενικών.  


Σχετικά με την πορεία της αγοράς ακινήτου το 2010, ο κ. Ζήκας αναφέρει ότι οι προοπτικές είναι δυσοίωνες, λόγω της οικονομικής ύφεσης, καθώς οι υποψήφιοι αγοραστές εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί. Όπως αναφέρει ο ίδιος, μόνο στη Θεσσαλονίκη παραμένουν αδιάθετες σχεδόν 30.000 κατοικίες, ενώ οι καταναλωτές έχουν στρέψει την προσοχή τους στα «μεταχειρισμένα» και στο ενοίκιο, καθώς οι δόσεις για στεγαστικό είναι έως και τρεις φορές υψηλότερες από το ποσό του ενοικίου.

Ο ΣΙΑΒΕ ζητεί να «παγώσουν» οι αντικειμενικές τουλάχιστον μέχρι το πέρας της κρίσης, αφού «ούτως ή άλλως οι τιμές των ακινήτων κινούνται πτωτικά».

«Μας χρυσώνουν το χάπι»

Τη στιγμή που η κτηματαγορά να περνά σοβαρή κάμψη, η αύξηση των αντικειμενικών αποτελεί λάθος επιλογή από την κυβέρνηση, επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Οικοδομικών Επιχειρήσεων Βορείου Ελλάδος (ΣΟΕΒΕ), Ιωάννης Παγώνης. H αγορά θα παγώσει περαιτέρω και εν τέλει δεν θα αποφέρει επιπλέον έσοδα στο Δημόσιο, προσθέτει.

Επίσης, ο κ. Παγώνης εκφράζει την ανησυχία του πως «η κυβέρνηση αυξάνει τις αντικειμενικές, μας χρυσώνει το χάπι με κάποια αντίμετρα, αλλά στο τέλος το μόνο που θα μείνει είναι η αύξηση της φορολογίας».

Επιπλέον, τονίζει ότι το μέτρο θα είναι σωστό να εφαρμοστεί σε περιοχές όπου υπάρχει μεγάλη αναντιστοιχία μεταξύ των αντικειμενικών και των αγοραίων αξιών, αλλά θα πρέπει να μην εφαρμοστεί σε όποιες περιοχές η διαφορά είναι μικρή, ώστε να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω η αγορά.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΟΕΒΕ, το φαινόμενο της φοροδιαφυγής είναι όντως υπαρκτό στον κλάδο της οικοδομής, αλλά για την αντιμετώπισή του, ενδεδειγμένη θεωρεί την πάταξή της με «σκληρές» ποινές σε όσους φοροδιαφεύγουν και όχι την επιβάρυνση του συνόλου των κατασκευαστών και των ιδιοκτητών ακινήτων.

Τονίζει, δε, ότι η πολιτεία σε περίοδο κρίσης, θα έπρεπε να παρέχει κίνητρα στην αγορά και να θεσπίζει αναπτυξιακούς νόμους, αλλά αντ’ αυτού επιβάλλει νέους φόρους, ενισχύοντας την ανασφάλεια που κατατρύχει την αγορά.

Καταλήγοντας, εκτιμά ότι η αγορά ακινήτων, μετά και τα τελευταία μέτρα, θα παραμείνει παγωμένη και το 2010, ενώ δεν κρύβει και τον προβληματισμό του για ενδεχόμενη επιδείνωση.

Ήταν αναπόφευκτο

Η εξίσωση της αντικειμενικής αξίας με την αγοραία, είναι αναπόφευκτη, καθώς υφίσταται σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημειώνει ο κ. Νίκος Μανομενίδης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης.

«Ωστόσο, για να σταθεροποιηθούν οι επιπτώσεις της αύξησης των αντικειμενικών και να κινηθεί η αγορά, θα πρέπει να  μειωθούν οι συντελεστές φορολόγησης. Στην κατεύθυνση αυτή, αποδοτικό μέτρο είναι η εξεταζόμενη μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων», συμπληρώνει.

Σύμφωνα με τον κ. Μανομενίδη, θα πρέπει επιπλέον να μειωθεί και το κόστος της συναλλαγής (αυτή τη στιγμή ανέρχεται σε 15% για τα μεταχειρισμένα και 25% για τα καινούρια), μέσω της απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων, καθώς με αυτό τον τρόπο οι αμοιβές των εμπλεκομένων (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι κοκ) θα είναι πλέον διαπραγματεύσιμες.

ZENITH