Skip to main content

Νέος διαγωνισμός για την καθαριότητα στο δήμο Θερμαϊκού

Μειωμένος φέτος ο προϋπολογισμός κατά 400.000 ευρώ, για να ενισχυθεί η δημοτική υπηρεσία καθαριότητας, που αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα.

του Τάσου Τασιούλα

Προσπάθεια να καλύψει τις ανάγκες αποκομιδής των σκουπιδιών του κάνει ο δήμος Θερμαϊκού, ο οποίος λόγω ελλείψεων σε οχήματα και εξοπλισμό δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Ο δήμος καταφεύγει σε νέο διαγωνισμό για την ανάθεση της αποκομιδής, αλλά και του καθαρισμού των κοινόχρηστων χώρων του, με κόστος πάντως μειωμένο κατά 30% συγκριτικά με την υφιστάμενη εργολαβία, που τρέχει μέχρι τον επόμενο Αύγουστο.

Οι ανάγκες είναι αυξημένες, όπως τονίζει η δημοτική αρχή, ενώ στόχος της είναι να ενισχύσει την υπηρεσία καθαριότητας που διαθέτει, εφόσον όμως πρώτα κατορθώσει να ισορροπήσει τα οικονομικά του δήμου.

Η συγκεκριμένη υπηρεσία, σύμφωνα πάντα με το δήμο, έχει ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα. Η δημοτική αρχή σκοπεύει να την ενισχύσει και εφόσον αυτό γίνει προβλέπεται άμεση διακοπή της εργολαβίας, χωρίς αποζημίωση του αναδόχου.

Στη χτεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού οι επόπτες και οι προϊστάμενοι της υπηρεσίας καθαριότητας του δήμου παρουσίασαν τα μεγάλα προβλήματα, που σύμφωνα με τους ίδιους καθιστούν αδύνατη την επαρκή λειτουργία της.

Ο δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιάννης Μαυρομάτης, τονίζει ότι με τα προβλήματα της υπηρεσίας και την αδυναμία ενίσχυσής της αυτή τη χρονική στιγμή η συνέχιση της συνεργασίας με ιδιώτη κρίνεται αναγκαία για το δήμο, καθώς έρχεται και το καλοκαίρι, που ο όγκος των σκουπιδιών πολλαπλασιάζεται.

Η προκήρυξη του μειοδοτικού διαγωνισμού θα γίνει το επόμενο διάστημα. Με βάση τα στοιχεία της δημοτικής αρχής το κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών καθαριότητας από τον ιδιώτη στην τρέχουσα σύμβαση (υπογράφηκε τον προηγούμενο Αύγουστο και είναι ετήσια) ανήλθε στα 1,2 εκ. ευρώ, ενώ στη νέα το κόστος θα είναι μειωμένο κατά 400.000 ευρώ, δηλαδή θα ανέλθει στα 800.000 ευρώ.

Η δημοτική αρχή υπολογίζει μάλιστα ότι είναι πιθανή περαιτέρω μείωση, καθώς από το διαγωνισμό μπορεί να προκύψει καλύτερη τιμή. Ο κ. Μαυρομάτης μάλιστα σημειώνει ότι με τα 400.000 ευρώ που εξοικονομούνται σε πρώτη φάση ο δήμος σκοπεύει να αγοράσει καινούργιο εξοπλισμό και κάποια οχήματα και σταδιακά σε δύο χρόνια να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες όλων των δημοτικών ενοτήτων.

Πάντως, έτσι κι αλλιώς το έργο του αναδόχου θα είναι μειωμένο, αφού προβλέπεται αποκομιδή και καθαρισμός κοινόχρηστων χώρων στην Αγία Τριάδα να γίνει από τη δημοτική υπηρεσία καθαριότητας, όπως άλλωστε η σάρωση και το πλύσιμο των δρόμων και των κάδων.

Στον προϋπολογισμό του δήμου για το τρέχον έτος προβλέπεται κονδύλι για την αγορά δυο καινούργιων απορριμματοφόρων και ενός τράκτορα.

ZENITH