Skip to main content

Νέος επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης

Ο Τ. Μηταφίδης αποχωρεί για τη Βουλή, αλλά δε θα αντικατασταθεί από τον Ν. Σαμανίδη. Τι λένε στη Voria.gr

του Τάσου Τασιούλα

Αλλάζει μέσα στις επόμενες εβδομάδες η σύνθεση της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη» στο δήμο Θεσσαλονίκης.

Ο επικεφαλής της παράταξης, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, μετά την εκλογή του ως βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης αφήνει το δημοτικό συμβούλιο, ενώ τη θέση του στα έδρανα δε θα λάβει ο συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Σαμανίδης, αλλά στέλεχος που θα προκύψει από τις εσωτερικές διαδικασίες της παράταξης.

Ο κ. Μηταφίδης θα παραμείνει στο τιμόνι της δημοτικής παράταξης για όσο διάστημα κριθεί αναγκαίο για να γίνει ομαλά η μετάβαση (αντικαταστάτης και νέος επικεφαλής). Αυτό σημαίνει ότι θα περάσει διάστημα κάποιων εβδομάδων.

Το σίγουρο είναι ότι ο κ. Μηταφίδης θα φύγει από το δημοτικό συμβούλιο έπειτα από πολυετή παρουσία. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στη Voria.gr, «δε θα κρατήσω δυο καρπούζια στην ίδια μασχάλη. Δεν είναι στη δική μου λογική. Καιρός να αναδειχθούν και καινούργια στελέχη».

Ο πρώτος επιλαχών για τη θέση του είναι ο κ. Σαμανίδης, ο οποίος όμως είναι επίσης της ίδιας λογικής. Θεωρεί, όπως τόνισε στη Voria.gr, ότι το φορτίο που έχει επωμιστεί να «τρέχει» το κόμμα στη Θεσσαλονίκη δύσκολα θα του επέτρεπε να αναλάβει και καθήκοντα δημοτικού συμβούλου.

«Δεν είμαι της αντίληψης να είμαστε πολυθεσίτες. Δεν είναι γενικότερα στη λογική του κόμματος. Και ο κ. Μηταφίδης λογικό είναι να αποχωρήσει από το δήμο, από τη στιγμή που επωμίζεται πολύ σοβαρά καθήκοντα ως βουλευτής. Αν και όντως είμαι ο πρώτος επιλαχών, η αντικατάσταση του κ. Μηταφίδη στο δημοτικό συμβούλιο είναι ζήτημα συλλογικών αποφάσεων. Θα συνεδριάσει η παράταξή μας, ‘Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη’ και θα επιλέξουμε όλοι μαζί ποιος θα υπηρετήσει καλύτερα τη θέση», επισήμανε ο κ. Σαμανίδης.

Για την αντικατάσταση Μηταφίδη θα συνεδριάσει η ολομέλεια της παράταξης στις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες.

Πάντως, ο κ. Μηταφίδης ήδη έχει αρχίσει τις επαφές με τη νέα ιδιότητά του ως βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και σε συνάντηση που είχε χτες με αιρετούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Κεντρική Μακεδονία συγκέντρωσε μια εικόνα με τα κενά στην περιοχή, θέμα που ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή.

Ωστόσο, στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας, ο κ. Μηταφίδης θα είναι παρών και όπως είπε στη Voria.gr θα καταθέσει πρόταση στο σώμα, προκειμένου «να υποβάλει αίτημα ο δήμος στη νέα κυβέρνηση για να σταματήσει η άδικη, παράνομη και ανήθικη παρακράτηση από την κρατική χρηματοδότηση των κλοπιμαίων του Παπαγεωργόπουλου. Συνέχεια κράτους υπάρχει, συνέχεια κλοπιμαίων όχι».

Πριν από την αποχώρηση του κ. Μηταφίδη θα πρέπει να διευθετηθούν εκτός των άλλων και μια σειρά από ζητήματα, όπως για παράδειγμα η εκπροσώπηση του δήμου Θεσσαλονίκης στο Δίκτυο Μαρτυρικών Χωριών και Πόλεων, την οποία είχε αναλάβει ο ίδιος.

ZENITH