Skip to main content

Νέος πονοκέφαλος της κυβέρνησης για το Μνημόνιο

Σήμερα αναμένεται να κατατεθεί στο ΣτΕ η προσφυγή του Δικηγορικού Συλλόγου, της ΑΔΕΔΥ και άλλων φορέων κατά του Μνημονίου που έχει υπογράψει η χώρα με την ΕΕ, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.
Σήμερα το πρωί κατατίθεται τελικώς η πρώτη δικαστική προσφυγή κατά της συνταγματικότητας του Μνημονίου που υπογράφηκε μεταξύ της κυβέρνησης και του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ, για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας. Την υπογράφουν η ΑΔΕΔΥ και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, ενώ θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι θα ακολουθήσουν αμέσως μετά και πολλοί άλλοι φορείς, αλλά και μεμονωμένοι ιδιώτες, οι οποίοι θα καταφύγουν στα δικαστήρια για τον ίδιο λόγο.

«Για μία ακόμη φορά, τονίζουμε τη θέση του ΔΣΑ, ότι τα κοινωνικά δικαιώματα σε μία ευνομούμενη Πολιτεία δεν μπορεί να τίθενται εν αμφιβόλω εξαιτίας, ή εξ αφορμής οικονομικών συγκυριών, όσο δυσχερής κι αν είναι», επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου και προστίθεται: «Τη στιγμή που η νομοθετική και εκτελεστική εξουσία έχει πλήρως εκχωρηθεί στον υπουργό Οικονομικών και στους διεθνείς δανειστές της τρόικας, ο μοναδικός πυλώνας της δημοκρατίας, που
απομένει, είναι η Δικαιοσύνη στην οποία και απευθυνόμαστε».

Υπενθυμίζεται ότι στη Ρουμανία, όπου το αντίστοιχο Μνημόνιο κατέπεσε στα δικαστήρια ως αντισυνταγματικό, την επομένη μέρα πάγωσε κάθε οικονομική βοήθεια προς το Βουκουρέστι, γεγονός το οποίο προκάλεσε μεγάλες επιπλοκές στη διαχείριση του προβλήματος. Βεβαίως, οι εξελίξεις στη Ρουμανία σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να προδικάσουν τις ελληνικές.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, μπορεί να λειτουργήσει ως ένα είδος «πιλότου». Κι αυτό ακριβώς θα ήθελε να αποφύγει η κυβέρνηση, ενόψει και της εξασφάλισης της δεύτερης δόσης της βοήθειας από το Ταμείο των 110 δις ευρώ.

ZENITH