Skip to main content

Νερό με… αρσενικό στο δήμο Κεραμωτής!

Συναγερμός έχει σημάνει στο δήμο Κεραμωτής μετά από τη διακρίβωση ότι το νερό δύο γεωτρήσεων περιέχει αρσενικό πάνω από τα επιτρεπτά όρια.
Ανησυχία έχει προκληθεί στους κατοίκους του δήμου Κεραμωτής μετά τις διασταυρωμένες αναλύσεις σε διαφορετικά εργαστήρια του νερού της περιοχής, που βρέθηκε να περιέχει το δηλητηριώδες στοιχείο αρσενικό πάνω από τα όρια που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση (10mg).
 
Ο δήμος Κεραμωτής προσπαθεί εδώ και λίγο διάστημα να περάσει «χαμηλά» το θέμα, για να αποφευχθεί ο πανικός, όμως ήδη προμηθεύει τα σχολεία με εμφιαλωμένο νερό, ώστε να μην πίνουν οι μαθητές νερό από τη βρύση. Εδώ και μερικές εβδομάδες –όταν άρχισε να γίνεται γνωστό το πρόβλημα- όλα σχεδόν τα σπίτια της περιοχής έχουν στραφεί στην κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού για τις οικιακές ανάγκες τους.
Όπως έγινε γνωστό, δύο γεωτρήσεις –από τις οποίες υδρεύονται οι οικισμοί της Κεραμωτής και του Χαϊδευτού- δίνουν νερό με περιεκτικότητα σε αρσενικό πάνω από τα επιτρεπτά όρια (τουλάχιστον 15mg), με αποτέλεσμα να μην θεωρείται ασφαλές προς πόση.

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων προωθήθηκαν από τη νομαρχία Καβάλας και το δήμο Κεραμωτής στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, η Διεύθυνση Υγείας της οποίας απέστειλε έγγραφο χαρακτηρίζοντας «μη πόσιμο» το νερό των συγκεκριμένων γεωτρήσεων και παραπέμπει το όλο ζήτημα στο υπουργείο Υγείας για τις περαιτέρω διαδικασίες.

Το πρόβλημα, προς το παρόν, εντοπίζεται στους οικισμούς Κεραμωτής και Χαϊδευτού, καθώς οι άλλοι οικισμοί του δήμου υδροδοτούνται από τις Πηγές Παραδείσου Καβάλας με ξεχωριστό αγωγό. Ο δήμος Κεραμωτής προχωρεί τώρα τις διαδικασίες για την κατασκευή νέου αγωγού, που θα μεταφέρει νερό από τον Παράδεισο και προς τους δύο οικισμούς που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το αρσενικό. Σημειώνεται ότι από την Κεραμωτή διέρχονται κάθε καλοκαίρι εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες, καθώς αποτελεί την πλησιέστερη πρόσβαση στο νησί της Θάσου.

Όμως, φαίνεται πως το ζήτημα με την περιεκτικότητα αρσενικού στο νερό αντιμετωπίζουν κι άλλες περιοχές του νομού Καβάλας –πιθανώς σε μικρότερο βαθμό.  Γι’ αυτό και ο αντινομάρχης Καβάλας, αρμόδιος για θέματα Υγείας, Θανάσης Βαφειάδης, συγκαλεί σύσκεψη με εκπροσώπους Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης όλων των δήμων του νομού, την προσεχή Δευτέρα, προκειμένου να δρομολογηθεί συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Το αρσενικό είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα δηλητήρια και η μακροχρόνια έκθεση του ανθρώπινου οργανισμού ακόμα και σε μικρές ποσότητες προκαλεί στην ουσία «αργό θάνατο». Υψηλά επίπεδα αρσενικού μέσα στο πόσιμο νερό προκαλούν καρκίνο της ουροδόχου κύστης, ενώ προκαλούνται βλάβες επίσης στο ήπαρ, στο δέρμα, στην ακοή, στο πεπτικό σύστημα κ.α. Το δηλητηριώδες αυτό στοιχείο ενυπάρχει στον φλοιό της γης και εισέρχεται στα υδροφόρα στρώματα μέσω της διάβρωσης.

ZENITH