Skip to main content

Νευρικότητα σε Ευρώπη και Γουόλ

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας μετά από τρεις μέρες απωλειών, σε αρνητικό έδαφος έχει περάσει η Wall Street μετά τα στοιχεία για τις παρα
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας μετά από τρεις μέρες απωλειών. Στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν τα ορυχεία. Τα κέρδη, ωστόσο, ήταν περιορισμένα, με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής ενόψει της δημοσιοποίησης των στοιχείων για τα μισθολόγια στις ΗΠΑ τον Ιούνιο.

Ανά την Ευρώπη, ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε με κέρδη 0,67%, ο Xetra DAX στη Φρανκφούρτη υποχώρησε 0,40% και ο CAC 40 στο Παρίσι ενισχύθηκε 0,25%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 υποχώρησε 4,5% αυτή την εβδομάδα, που αποτελεί τη μεγαλύτερη πτώση εδώ και έξι εβδομάδες. Έτσι απ’ το φετινό υψηλό που είχε σημειώσει στις 15 Απριλίου, πλέον «μετράει» απώλειες 13%. Το σύνολο των 19 κλάδων του δείκτη κατέγραψε απώλειες με τις μετοχές που θεωρούνται «ευαίσθητες» στον οικονομικό κύκλο, όπως αυτές των εταιρειών πρώτων υλών και κατασκευαστών, βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα.

Σταθεροποιητικά κινήθηκε σήμερα και το δολάριο (1,2507 δολάρια ανά ευρώ) μετά τη σημαντική πτώση της προηγούμενης συνεδρίασης, με την προσοχή των επενδυτών να είναι στραμμένη στα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ. Σε αρνητικό έδαφος έχει περάσει η Wall Street μετά τη δημοσιοποίηση και των στοιχείων για τις παραγγελίες στα εργοστάσια των ΗΠΑ, οι οποίες μειώθηκαν σε ποσοστό μεγαλύτερο του αναμενόμενου. Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί κατά 0,93% και ο Nasdaq κατά 0,76%.

ZENITH