Skip to main content

Νευρικότητα στις αγορές μετά το ράλι ανόδου

Ρευστοποιήσεις εκδηλώθηκαν σήμερα στις διεθνείς αγορές, με τους επενδυτές να σπεύδουν να αποκομίσουν μέρος των σημαντικών κερδών μετά το χθεσινό ράλι ανόδου
Ρευστοποιήσεις εκδηλώθηκαν σήμερα στις διεθνείς αγορές, με τους επενδυτές να σπεύδουν να αποκομίσουν μέρος των σημαντικών κερδών μετά το χθεσινό ράλι ανόδου. Επιπλέον, πολλοί αναλυτές εμφανίζονται δύσπιστοι ως προς την άμεση εφαρμογή του σχεδίου για τη δημιουργία ενός μηχανισμού διάσωσης των χωρών της ευρωζώνης που απειλούνται με χρεοκοπία.

Σύμφωνα με τη Γαλλίδα υπουργό Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ, οι αγορές αντέδρασαν υπερβολικά στη θέσπιση του ευρωπαϊκού μηχανισμού οικονομικής υποστήριξης. «Οι αγορές έδωσαν υπερβολική απάντηση, με άνοδο των δεικτών, τέτοια που δεν είχαμε δει ανάλογη εδώ και είκοσι χρόνια. Αυτό ήταν υπερβολικό, θα ξαναπέσουν, η κατάσταση θα ηρεμήσει», εκτίμησε η γαλλίδα υπουργός στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Culture.
Ωστόσο η ίδια εκτιμά ότι η Ευρώπη γλίτωσε από μία «καταστροφή». Σε συνέντευξή της σε γαλλική εφημερίδα, χαρακτήρισε ως «ιστορική καμπή» το ευρωπαϊκό σχέδιο για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης στην Ευρωζώνη.

Ωστόσο προς το τέλος των συνεδριάσεων η νευρικότητα περιορίστηκε, με αποτέλεσμα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να κλείσουν με μικτά πρόσημα. Στο Λονδίνο o FTSE έκλεισε με πτώση 0,99% στις 5.334,21 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC40 υποχώρησε 0,73% στις 3.693,20 μονάδες, ενώ ο GDAX στη Φρανκφούρτη έκλεισε με άνοδο 0,33% στις 6.037,31 μονάδες.
Πτωτικά κινήθηκε και το ευρώ, καθώς η προσοχή των επενδυτών στράφηκε στα διαρθρωτικά προβλήματα της ευρωζώνης. Η απόφαση για τη δημιουργία του μηχανισμού οδήγησε το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα ενδοσυνεδριακά κοντά στα 1,31 δολάρια. Η ισοτιμία ευρώ / δολαρίου διαμορφώνεται στα 1,2708 δολάρια, ενώ η ισοτιμία δολαρίου / γιεν στα 92,43 γιεν.

Το κλίμα επηρεάζει αρνητικά και η προειδοποίηση της Moody’s Investors Service ότι πιθανόν να υποβαθμίσει τις αξιολογήσεις της για Ελλάδα και Πορτογαλία. Πάντως η αναβάθμιση του τραπεζικού κλάδου στην Ευρώπη σε από την Morgan Stanley στήριξε τις τραπεζικές μετοχές.

Ανάλογη νευρικότητα επικρατεί αυτή την ώρα και στη Γουόλ Στριτ, όπου ο Dow Jones καταγράφει κέρδη της τάξης του 0,39%, ενώ καλύτερη πορεία σημειώνει ο Nasdaq με άνοδο 0,90%.

ZENITH