Skip to main content

Νευρικότητα στις διεθνείς αγορές

Νευρικότητα επικράτησε σήμερα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τις μετοχές ενέργειας να επηρεάζονται από την BP που έσυρε τον χορό των ρευστοποιήσεων στον κλάδο
Νευρικότητα επικράτησε σήμερα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τις μετοχές ενέργειας να επηρεάζονται από την BP που έσυρε τον χορό των ρευστοποιήσεων στον κλάδο. Ο λόγος ήταν το περιστατικό της διαρροής στον Κόλπο του Μεξικού.

Ειδικότερα στο Λονδίνο ο FTSE έκλεισε με πτώση της τάξης 0,13%, στο Παρίσι ο CAC40 υποχώρησε 0,29%, ενώ αντίθετα στη Φρανκφούρτη ο GDAX κέρδισε οριακά 0,15%.

Πτωτικά όμως συνεχίζουν να κινούνται και οι βασικοί δείκτες της Wall Street την τελευταία συνεδρίαση για το Μάιο, λόγω του εορτασμού της Memorial Day τη Δευτέρα, μετά τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας για την αμερικανική οικονομία. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρούσε στις 19:50 κατά -0,58% και ενώ ο δείκτης Nasdaq κατέγραφε απώλειες 0,96%

Ειδικότερα, το προσωπικό εισόδημα των Αμερικανών καταναλωτών σημείωσε αύξηση ανάλογη των εκτιμήσεων, ενώ οι καταναλωτικές δαπάνες παρέμειναν αμετάβλητες, σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου.

Ειδικότερα, οι καταναλωτικές δαπάνες παρέμειναν αμετάβλητες τον περασμένο μήνα μετά από αύξηση 0,6% το Μάρτιο, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία. Το εισόδημα σημείωσε άνοδο 0,4%, καθώς σταδιακά βελτιώνεται η εικόνα στην αμερικανική αγορά εργασίας, ενώ την ίδια στιγμή ο πληθωρισμός παραμένει χαμηλός.

Ο βασικός δείκτης για δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας λόγω των απότομων διακυμάνσεων που σημειώνουν, σημείωσε άνοδο 0,1% τον Απρίλιο, ενώ σε ετήσια βάση διαμορφώνεται στο 1,2%. Το αμερικανικό υπουργείο αναθεώρησε παράλληλα ανοδικά τα στοιχεία του Μαρτίου σημειώνοντας ότι το εισόδημα αυξήθηκε 0,4%. Αρχικά το εισόδημα είχε ανακοινωθεί στο +0,3%.

Από το χώρο των επιχειρηματικών εξελίξεων, η Prudential επιβεβαίωσε σήμερα ότι επαναδιαπραγματεύεται τη συμφωνία εξαγοράς της μεγαλύτερης μονάδας ασφαλειών ζωής της American International Group στην Ασία, ύψους 35,5, δισ. δολαρίων, δίνοντας μία νέα τροπή στην γεμάτη προβλήματα προσπάθεια της βρετανικής ασφαλιστικής να ολοκληρώσει τη μεγαλύτερη στην ιστορία εξαγορά στον τομέα των ασφαλειών.

Η Goldman Sachs Group επιδιώκει να καταλήξει σε διακανονισμό με την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) σε σχέση με τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει για εξαπάτηση των πελατών της, αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Αν και η Goldman έχει αρνηθεί τις κατηγορίες, πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η εταιρεία θα συμβιβαστεί, προκειμένου να τερματίσει την υπόθεση που άνοιξε στις 16 Απριλίου. Υπενθυμίζεται πως η SEC κατηγορεί την Goldman ότι πούλησε το συμβόλαιο εγγυημένων δανειακών υποχρεώσεων με τίτλο Abacus 2007-AC1, χωρίς να γνωστοποιήσει στους πελάτες της ότι η εταιρεία hedge-fund Paulson & Co. που βοήθησε στην επιλογή των υποκείμενων ενυπόθηκων χρεογράφων στοιχημάτιζε επίσης σε υποχώρηση των αξιών.

Η Royal Dutch Shell επιβεβαίωσε σήμερα ότι απέκτησε νέες θέσεις σε περιοχές φυσικού αερίου μεγάλης δυναμικότητας στις ΗΠΑ, σε μία συμφωνία ύψους 4,7 δισ. δολαρίων, η οποία αντανακλά το έντονο ενδιαφέρον της εταιρείας στην παραγωγή φυσικού αερίου στη Βόρεια Αμερική. 

Τέλος, ανοδικά κινείται και σήμερα το ευρώ (1,2410 δολάρια), καθώς οι επενδυτές αποχωρούν από τις θέσεις short λίγο πριν το τέλος του μηνός. Χθες, σημείωσε άνοδο άνω του 1,5% κυρίως εξαιτίας των ανακοινώσεων των κεντρικών τραπεζών της Κίνας και της Ν. Κορέας ότι δεν θα διαφοροποιήσουν τα συναλλαγματικά τους διαθέσιμα εις βάρος του ευρωπαϊκού νομίσματος. Παρόλ’ αυτά, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η άνοδος του ευρώ θα είναι περιορισμένη καθώς παραμένουν οι ανησυχίες για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη.

ZENITH