Skip to main content

Νίκη Κάμερον χωρίς αυτοδυναμία

Με καταμετρημένες τις ψήφους που κρίνουν τις 550 από τις 650 έδρες του βρετανικού κοινοβουλίου, το Συντηρητικό Κόμμα του Ντέιβιντ Κάμερον συγκεντρώνει 268 έδρες (ποσοστό 36,6%), το Εργατικό 213 (28,4%
Με καταμετρημένες τις ψήφους που κρίνουν τις 550 από τις 650 έδρες του βρετανικού κοινοβουλίου, το Συντηρητικό Κόμμα του Ντέιβιντ Κάμερον συγκεντρώνει 268 έδρες (ποσοστό 36,6%), το Εργατικό 213 έδρες (28,4%) και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 42 έδρες (22,6%).

Από τις απώλειες του κυβερνώντος κόμματος επωφελούνται οι συντηρητικοί, οι οποίοι ωστόσο δεν αναμένεται ότι θα εξασφαλίσουν την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες απέτυχαν να κεφαλαιοποιήσουν στις κάλπες τα υψηλά ποσοστά που τους έδιναν οι δημοσκοπήσεις κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που έγιναν έξω από εκλογικά κέντρα, το Συντηρητικό Κόμμα θα εξασφαλίσει έως 305 έδρες, το Εργατικό Κόμμα τουλάχιστον 255 και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες περίπου 60 έδρες. Για την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή απαιτούνται 326 έδρες.

Καταγγελίες από ψηφοφόρους

Εκατοντάδες Βρετανοί ψηφοφόροι δεν μπόρεσαν να ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές και σε πολλά εκλογικά τμήματα κλήθηκε η αστυνομία για να ηρεμήσει τα πλήθη που διώχθηκαν μόλις έκλεισαν οι κάλπες.

Στο Σέφιλντ, περίπου 200 άνθρωποι που περίμεναν στην ουρά για να ψηφίσουν διώχθηκαν στις 9 το βράδυ, επειδή η εφορευτική επιτροπή δεν κατάφερε να ολοκληρώσει εγκαίρως τη γραφική εργασία της.

Η αστυνομία επενέβη και σε πολλά σημεία του Λονδίνου, ενώ υπάρχουν αναφορές και για παρόμοια συμβάντα στο Μάντσεστερ. Ένας εκπρόσωπος των Συντηρητικών είπε ότι τα περιστατικά αυτά θα πρέπει να ερευνηθούν σε βάθος.

Ο Τζον Μάδερσοουλ, δικαστικός αντιπρόσωπος στην περιοχή του Σέφιλντ, ζήτησε συγγνώμη από τους ψηφοφόρους για ό,τι συνέβη. «Αντιμετωπίζαμε μια δύσκολη κατάσταση και πολλοί φοιτητές εμφανίστηκαν για να ψηφίσουν χωρίς να έχουν εκλογικές κάρτες», υποστήριξε.

Ο ταχυδρόμος Ρόμπιν Ντάλμαν, 25 χρονών, κατήγγειλε ότι ήταν ένας από αυτούς που διώχθηκαν από ένα εκλογικό τμήμα στο Χάλαμ, την περιφέρεια του Νικ Κλεγκ, του ηγέτη των Φιλελεύθερων Δημοκρατών. Είπε ότι είχε πάει στις 8:30, μισή ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες, αλλά δεν κατάφερε να φτάσει μέχρι την πόρτα.

Στο Χάκνεϊ, στο βορειοανατολικό Λονδίνο, περίπου 50 ψηφοφόροι που δεν πρόλαβαν να ψηφίσουν αρνήθηκαν να φύγουν από το εκλογικό τμήμα και κλήθηκε η αστυνομία για να τους απομακρύνει. Στο Λιούισχαμ, στο νοτιοανατολικό Λονδίνο, δόθηκε μια λύση αφού τα τμήματα έμειναν ανοιχτά για άλλη μισή ώρα, καθώς πολλοί άνθρωποι περίμεναν ακόμη στην ουρά.

Μπράουν: «Θα παίξω το ρόλο που μου αναλογεί»

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν, δήλωσε ότι καθήκον του είναι να παίξει το ρόλο του για να διασφαλίσει μία ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση στη χώρα μετά τις γενικές εκλογές.

«Το αποτέλεσμα των εκλογών στη χώρα δεν είναι ακόμα σαφές», δήλωσε, «αλλά το καθήκον μου απέναντι στη χώρα είναι να παίξω το ρόλο που μου αναλογεί ώστε να έχει η Βρετανία μία ισχυρή, σταθερή κυβέρνηση αρχών, που θα μπορεί να οδηγήσει τη Βρετανία σε βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη».

Ο Μπράουν, που βλέπει το Εργατικό Κόμμα να χάνει περίπου 100 έδρες - σύμφωνα με τα exit polls, έκανε τη δήλωση αυτή μετά την οριστικοποίηση της επανεκλογής του στην περιφέρεια Κίρκαλντι-Κάουντενμπιθ.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι με τη δήλωση αυτή ο Μπράουν αφήνει να εννοηθεί ότι θα προσπαθήσει να παραμείνει στην εξουσία, παρόλο που το Συντηρητικό Κόμμα αναμένεται να έχει περισσότερες έδρες, αλλά όχι και την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

ZENITH