Skip to main content

Νίκη ΣΥΡΙΖΑ με 35% και οκτακομματική Βουλή βλέπει ο Guardian

Η βρετανική εφημερίδα συγκέντρωσε τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων και προβλέπει νίκη του ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά 4% από τη ΝΔ. Οριακά στη Βουλή ΑΝΕΛ και ΚΙΔΗΣΟ.

Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της Κυριακής, με ποσοστό 35%, έναντι 31% της ΝΔ, βλέπει η βρετανική εφημερίδα Guardian.

Οι αναλυτές της εφημερίδας συγκέντρωσαν στοιχεία από όλες τις δημοσκοπήσεις που έχουν διενεργηθεί μέχρι σήμερα και τα αποτελέσματα που εξάγουν είναι τα εξής:

ΣΥΡΙΖΑ: 35%

ΝΔ: 31%

Ποτάμι: 6,5%

Xρυσή Αυγή: 6%

KKE: 5,5%

ΠΑΣΟΚ: 5%

ΑΝΕΛ: 3%

ΚΙΔΗΣΟ: 3%

Όπως γράφει η εφημερίδα, «αν γίνει πρωθυπουργός ο Τσίπρας, θα είναι ο νεότερος πρωθυπουργός της χώρας, μόλις 40 ετών, όταν ο μέσος όρος από το 1974 είναι τα 64 χρόνια. Επιπλέον, θα γίνει ο έκτος πρωθυπουργός από το 2005, οπότε και έγινε καγκελάριος της Γερμανίας η Άνγκελα Μέρκελ. Η Ελλάδα κατέχει το ρεκόρ των περισσότερων αλλαγών σε πρωθυπουργούς αυτή τη στιγμή στην ευρωζώνη».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Guardian, η πτώση των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης θα είναι αισθητή σε αυτές τις εκλογές. «Το ΠΑΣΟΚ έχει χάσει πλέον το μεγαλύτερο μέρος της δυναμικής του, έτσι όπως αυτή χτίστηκε το 1980 και εντεύθεν, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, που είδε το 17% του 2012 να ανεβαίνει στο 27% τους επόμενους μήνες και τώρα να βρίσκεται σταθερά μπροστά», σημειώνει.

«Η Ελλάδα έχει πληρώσει βαρύ τίμημα από τη λιτότητα. Άντεξε έξι χρόνια ύφεσης, το ήμισυ των νέων είναι χωρίς δουλειά, ενώ 200.000 έφυγαν για κάποιο ξένο κράτος σε αναζήτηση ευκαιριών. Στο μεταξύ, οι τηλεοπτικές άδειες είναι τζάμπα, οι στρατιωτικές δαπάνες είναι από τις υψηλότερες χωρών του ΝΑΤΟ, το ασφαλιστικό είναι προβληματικό, ενώ στο χώρο της υγείας παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις. Κάπως έτσι δεν είναι έκπληξη ότι ο Αλέξης Τσίπρας λέει πως θα καταργήσει τη λιτότητα και ότι η Ελλάδα θα αποχωρήσει από τα μνημόνια που έθεσε η Τρόικα. Από την άλλη ο κ. Σόιμπλε λέει πως δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική, ενώ τον σιγοντάρουν κι άλλοι Ευρωπαίοι πολιτκοί όπως ο Φιλανδός πρωθυπουργός Άλεξ Σταμπ», καταλήγει.

ZENITH