Skip to main content

Νικολούδης: Στα 120 δισ.ευρώ ο συνολικός πλούτος των Ελλήνων στο εξωτερικό

Για ένα σημαντικό αφορολόγητο ελληνικό πλούτο εκτός χώρας έκανε λόγο ο υπουργός Επικρατείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς Παναγιώτης Νικολούδης, ο οποίος δήλωσε ότι είναι «ενάντια των ανέντιμων π

Για ένα σημαντικό αφορολόγητο ελληνικό πλούτο εκτός χώρας έκανε λόγο ο υπουργός Επικρατείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς Παναγιώτης Νικολούδης, ο οποίος δήλωσε ότι είναι «ενάντια των ανέντιμων πλουσίων».

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των New York Times, συνολικά, σύμφωνα με τον κ. Νικολούδη εκτιμάται ότι ο συνολικός πλούτος του εξωτερικού ανέρχεται σε 120 δις. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου βρίσκεται σε επενδυτικούς λογαριασμούς στους οποίου η Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση.

Ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε πως αυτή την στιγμή έχει στα χέρια του 3.500 ελέγχους που αγγίζουν τα 7 δισ.ευρώ, από τα οποία στοχεύει να συγκεντρώσει έως το καλοκαίρι περί τα 2,5 δισ.ευρώ. Ο ίδιος πρόσθεσε πως θα ακολουθήσουν άλλες 22.000 υποθέσεις δισεκατομμυρίων ευρώ που θα εξεταστούν άμεσα.

Ο κ. Νικολούδης σκοπεύει να επικεντρωθεί στην φοροδιαφυγή που υπολογίζεται ότι αγγίζει τα 76 δις. ευρώ. Από αυτό αυτά, μόνο ένα μικρό μέρος θεωρείται πως είναι ανακτήσιμο.

Αναφερόμενος σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής ο κ. Νικολούδης τόνισε πως στέρησαν από τα δημόσια ταμεία της χώρας χιλιάδες ευρώ, την ώρα που άλλοι Έλληνες πολίτες μάχονται υπό την αυστηρή λιτότητα και την κατακερματισμένη οικονομία.

«Δεν έχω τίποτα εναντίον των πλουσίων ανθρώπων. Είμαι ενάντια των ανέντιμων πλουσίων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Νικολούδης, προσθέτοντας πως είναι «εδώ για να τους πιάσω».

Όπως επισημαίνει το διεθνές πρακτορείο, επί χρόνια η Ελλάδα προσπαθεί να καταπολεμήσει την διαφθορά και την φοροδιαφυγή, από τους ιδιοκτήτες μιας μικρής ταβέρνας μέχρι και τους πιο ισχυρούς ολιγάρχες. Ο κ. Νικολούδης γνωρίζει πως το έργο αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο, προσθέτει.







 

ZENITH